Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mandelas sista resa till barndomsbyn

Annons

Kistan med Nelson Mandelas kvarlevor anlände i dag till hans barndomsby Qunu, där statsbegravningen äger rum i morgon efter en veckas minneshögtider.

Utefter vägen mellan Mthatha, där planet med kistan landade, och Qunu rådde mycket hög stämning. Människor jublade och sjöng hyllningssånger i väntan på att kistan skulle passera, rapporterar TT:s utsända på plats.

ANC delade ut t-shirts, affischer och flaggor till människor som samlats utefter vägen under dagen.

Efter en ANC-ceremoni i Pretoria - där bland andra Nelson Mandelas sonson Mandla Mandela och Sydafrikas nuvarande president, ANC-ledaren Jacob Zuma, höll känslomässiga tal - flögs kistan till Mthatha i Östra Kapprovinsen.

Det var i byn Qunu som Mandela tillbringade sin barndomsår efter att familjen tvingats lämna Mvezo sedan fadern kommit ihop sig med ortens klanledare. I sin självbiografi beskriver Nelson Mandela sin tid i Qunu som lycklig och harmonisk. Det är också här som han har tillbringat en hel del tid de senaste åren, efter att han "pensionerade sig från pensioneringen".

Det har spekulerats i Sydafrika om en av de mest framstående anti-apartheidkämparna, den tidigare ärkebiskopen Desmond Tutu, inte bjudits in till statsbegravningen eftersom han på senare år öppet kritiserat den sittande ANC-regeringens maktfullkomlighet.

Men nu visar det sig att Tutu, trots allt, kommer att närvara vid Nelson Mandelas begravning, meddelar hans stab, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Ärkebiskop emeritus Desmond Tutu kommer att resa till Qunu tidigt i morgon för att närvara vid Tatas begravning", lyder ett kort uttalande.

"Tata" betyder fader på xhosa.

Relationen mellan den frispråkige Tutu och ANC-regeringen är spänd sedan länge. Tidigare i veckan var det många som studsade till när Tutu inte fanns med på talarlistan vid minneshögtiden på FNB-stadion i Soweto. Till slut ombads han ändå att hålla en avslutande välsignelse.

Uppskattningsvis 5 000 människor kommer att delta i högtiden, bland dem paret Clinton, prins Charles och den amerikanske pastorn och politikern Jesse Jackson.

Själva ceremonin ska äga rum i ett stort vitt tält som är placerat nere i dalen i Qunu - på behörigt avstånd från de hundratals tillresta medierepresentanter som är på plats i den lilla byn.

Mer läsning

Annons