Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mandelas familj vid kistan

Annons

Kistan med Nelson Mandelas kvarlevor är på plats i regeringssätet Union Building i Pretoria.

Nelson Mandelas öppna kista står på en upphöjning i den luftiga hörsalen i Union Building. Två soldater i vita uniformer står vakt vid varje ingång till rummet, bärandes svärd som pekar nedåt, rapporterar AFP.

Mandelas familj har samlats vid kistan, vilket markerar starten på de tre dagar som frihetskämpen, expresidenten och fredspristagaren ska ligga på lit de parad. Efter familjens minnesstund stannade Mandla Mandela, Nelson Mandelas äldsta barnbarn, vid kistan för att hälsa på statschefer och andra dignitärer som väntades dit.

Tusentals människor kantade gatorna i morse där kortegen med kistan fördes fram på väg till Union Building där Mandela installerades som Sydafrikas president 1994.

Det här är en viktig stund för mig och mina barn, säger läraren Thapelo Dlamini, som tillsammans med sina barn väntat i två timmar för att få en skymt av kistan.

Till skillnad från gårdagens evenemang på FNB-stadion, då regnet öste ner, är det soligt och hett i Pretoria i dag, rapporterar TT:s utsända på plats utanför Union Building. Byggnaden omges av omfattande avspärrningar, utanför dem har sjungande människor samlats.

Det är något av en ironi att det är just i Pretoria - som numera också heter Tshwane - som den gamle frihetskämpen hedras. Det var härifrån "på den gamla onda tiden" som den hårda apartheidpolitiken administrerades. Pretoria var då känt som ett fäste för de mest hårdföra apartheid-förespråkarna.

Mer läsning

Annons