Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mandela enade svenska musiker

Annons

Nelson Mandela inspirerade under sin livstid till mängder av låtar, filmer och konstverk. Musikern Mikael Wiehe tog initiativet till ANC-galan 1985 och träffade Mandela vid flera tillfällen.

Efter ett polariserat 70-tal fanns en spricka mellan Sveriges kommersiella musiker och proggrörelsen. En händelse som byggde en bro över meningsskiljaktigheterna var ANC-galan som hölls 1985.

Nelson Mandela, som avled på torsdagen 95 år gammal, hade då suttit fängslad i över 20 år och kampen mot apartheid skruvades upp över hela världen. Inte minst i artistkretsar.

Samlade ihop 12 miljoner

Drivande bakom galan var Mikael Wiehe, som ringde runt till flera kollegor med idén. Alla nappade.

Tomas Ledin engagerade sig och var till stor nytta och vi överbryggade alla gamla motsättningar. På den tiden var galan ett sätt att överbrygga de klyftor som fanns, vi kunde enas i en gemensam fråga, säger Mikael Wiehe.

ANC-galan bestod av två konserter i Scandinavium i Göteborg och drog in tolv miljoner kronor till det sydafrikanska ANC-partiet. När Nelson Mandela till slut släpptes fri kom han ihåg det svenska engagemanget. Eller var det det norska?

Jag träffade honom när han fick Nobelpriset i Oslo. Då var Tomas och jag där och hade en privat audiens med honom i 15 minuter. Jag minns att han tackade de norska musikerna så mycket för att de hade hjälpt honom. Hans sekreterare sade då "svenska, svenska!" "Visst ja, svenska musiker, tack så mycket!", berättar Mikael Wiehe med ett skratt.

"Mandela lever"

Genom åren träffade Mikael Wiehe den sydafrikanske statsmannen vid flera tillfällen. Hans intryck var att Nelson Mandela hade en "oerhörd styrka och en oerhörd utstrålning". Förhoppningen är att den utstrålningen ska leva vidare även efter frihetskämpens död.

Jag fick just ett mejl från en kompis som sade "Mandela lever". Låt oss hoppas att hans gestalt inte bara blir en ikon utan kan fortsätta att inspirera till den fortsatta, nödvändiga kampen mot imperialism, fattigdom och förtryck.

Mer läsning

Annons