Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manar svenskar att strida i Syrien

Annons

En grupp som kallar sig Svenska mujahedin i Syrien uppmanar i en video svenska muslimer att delta i kampen mot Syriens regim. Videons äkthet kan ej bekräftas men enligt Säpo strider ett mindre antal svenskar i Syrien.

I ett videoklipp publicerat på nätet, som gruppen sänt vidare till TT, sitter en grupp maskerade män omgivna av vapen. En av männen beskriver, på svenska, övergrepp begångna av den syriska regimen och en religiös plikt att delta i striderna mot president al-Assad.

Packa din väska och kom hit till Syrien där vi väntar på dig, vår älskade broder, säger han.

Att filmen verkligen är inspelad i Syrien kan inte bekräftas oberoende. Enligt Säpo har dock ett mindre antal svenskar rest till Syrien för att delta i kriget och Säpo har uttryckt oro för att individer kan begå krigsbrott där eller attentat i Sverige.

Videon är typisk som verktyg för mobilisering inom militanta islamistgrupper, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp, som kallar den "under omständigheterna ganska mild". Att videon verkligen är inspelad i Syrien kan inte bekräftas men den följer ett etablerat mönster.

Det är omöjligt att värdera det. På ytan verkar den vara legitim men med ett frågetecken, säger han.

Videon är, till skillnad från många liknande, inte främst ett hot utan en uppmaning att ingripa mot övergrepp i Syrien. Samtidigt ger den, enligt Ranstorp, uttryck för en "svartvit" verklighetssyn då den är helt inriktad på väpnad kamp snarare än fredligt bistånd.

Det finns en humanitär aspekt och en viktig legitim del i det - att hjälpa till och bistå dem som är under förtryck och lider. Men det här är en extrem yttring av det, säger Ranstorp.

För svenska myndigheter är problemet vad som händer när personer som har stridit utomlands återvänder till Sverige. Vissa kan vara traumatiserade medan andra kan ha begått brott som är svåra att följa upp. Vissa kan bli ytterligare radikaliserade och svenska Säpo har uttryckt oro för att risken för attentat kan öka.

Det finns på längre sikt en säkerhetsdimension som jag vet att myndigheter tittar på, säger Ranstorp.

Mer läsning

Annons