Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man svårt biten av björn - björnen är skjuten

En man attackerades strax före tolv på onsdagen av en björn i skogen vid Skattungbyn utanför Orsa i Dalarna.

Mannen, som var ute och arbetade i skogen när björnen gick till anfall, blev svårt biten i armarna, benen och huvudet.

Enligt en bulletin från Falu lasarett vid kvart i tre-tiden på eftermiddagen är den björnbitne mannen som togs in på akuten -svårt skadad-. Det ges inga ytterligare detaljer om vilka skador han har.

Jag har pratat med en av eftersöksjägarna, och vid 16.30 sköts den här björnhonan, säger Lars-Åke Lindman, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna, till TT.

Han uppger att björnen sköts vid Kruppa fäbodar. Inga tecken finns heller på att honan hade ungar, säger Lindman.

Jägarna har varit inne i hennes ide och det finns inga tecken på ungar.

- Det här är ett klart fall där polisen ska avliva björnen. Även om vi inte vet den bakomliggande orsaken så tar vi inga chanser, säger Ann-Catrine Alfredéen, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Dalarna.

Länsstyrelsen kan ta beslut om skyddsjakt på djur som är hotfulla, men när ett djur hotar människors säkerhet kan polisen fatta ett eget så kallat paragraf 9-beslut, vilket alltså skedde nu.

- Björnattacker är inte ett stort problem i Dalarna överlag. Det inträffar några få incidenter ibland, men jag kommer inte ihåg senaste gången det hände. Björnar attackerar ytterst sällan om de inte blir provocerande, säger Ann-Catrine Alfredéen.

Den skadade mannen kommer att få ersättning för skadorna.

- Naturvårdsverket har tagit beslut om att de som skadas eller dödas av en björn ska få ersättning. Ersättningen avgörs från fall till fall och betalas ut av länsstyrelsen.(TT)