Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män som super åldras snabbare

Annons

Hjärnan åldras upp till sex år för män som dricker mycket alkohol och risken ökar för dem som dricker sig berusade, visar en brittisk studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Neurology.

Forskarna följde över 10 000 personer i tio år för att se vilken påverkan alkoholkonsumtion i medelåldern kan ha för hjärnans hälsa, skriver Svenska Dagbladet.

Resultatet: Män som drack över 36 gram alkohol om dagen, exempelvis 45 centiliter vin eller 12 centiliter starksprit, fick snabbare klart sämre minne och exekutiva funktioner (förmågan att styra över tankar och handlingar) än övriga deltagare. Hos de mer måttliga, under 20 gram alkohol per dag, förekom inte dessa negativa effekter.

För kvinnor är resultaten inte statistiskt säkra eftersom de utgjorde en mindre del av testgruppen.

Studien är ändå mycket intressant och resultaten mer pålitliga än andra tidigare jämförbara studier, säger Georgy Bakalkin, professor vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala universitet, till TT.

Att det är mer skadligt att dricka mycket alkohol på kort tid, jämfört med att dricka måttligt varje dag, har hans egen forskning visat.

Det är inte en stor mängd alkohol över tid som är problemet, utan när vi dricker för att bli berusade som många gör på helgen. Det är då det blir farligt, säger Georgy Bakalkin, till SvD.

Mer läsning

Annons