Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man sköts i huvudet på nära håll i Umeå

En man sköts på söndagskvällen i huvudet på mycket nära håll på Berghem i Umeå av två män i rånarluvor. Mannen lever, men vårdas på Norrlands universitetssjukhus.

Mannen, som är född 1989, var ute och rastade sin hund när två mörkt klädda män i rånarluvor plötsligt dök upp bakifrån, satte en pistol mot tinningen på honom och tryckte av.

– Han blev skjuten på mycket nära håll, med betoning på mycket nära, säger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Umeå.

Mannen föll skadad och svårt chockad ihop på marken, medan gärningsmännen sprang från platsen.

– Det är ingen krutpistol som har använts, utan en annan typ av vapen. Det kan vara en luftpistol eller soft air gun, säger Bruhn.

Mannen, som bor i närheten av platsen där han blev skjuten, lyckades ta sig hem till sin sambo som snabbt kunde larma ambulans och polis.

– Han är inte livshotande skadad, trots att han har fått ett skott avlossat mot huvudet. Han har hela tiden varit talbar och har inte varit avsvimmad.

Tidpunkten för brottet är mellan 19.00 och 20.30, uppger polisen. Ett stort område på Berghem var under söndagskvällen avspärrat medan kriminaltekniker genomförde en teknisk undersökning och polispatruller knackade dörr. Polisen lyckades säkra vissa fynd och har också tagit kulan, som trängde in i mannens huvud, i beslag.

Polisen vädjar nu om allmänhetens hjälp i jakten på gärningsmännen.

– Vi vill ha hjälp med iakttagelser från personer som rört sig vid Skidspåret, Nydalavägen och Berghemsvägen i första hand, men även i resten av Berghemsområdet. Alla iakttagelser är intressanta och kan vara av vikt för polisen, så låt oss göra värderingen av uppgiften som ni inkommer med, säger Mats Bruhn.

Mannen, som är känd av polisen sedan tidigare, är inte livshotande skadad men vårdas på Norrlands universitetssjukhus.

– Jag har inlett en förundersökning gällande synnerligen grov misshandel, då gärningsmännen har uppvisat en synnerligen grov hänsynslöshet. Att målsägaren har klarat sig från allvarligare skador än de han nu ådragit sig är tack vare en enormt stor portion tur, säger Mats Bruhn och fortsätter:

– Vi är väldigt måna om att finna gärningsmännen. Personer som har det här våldskapitalet ska ställas till svars för vad de har gjort. Vi jobbar nu förutsättningslöst och på bred front för att kunna kartlägga vilka gärningsmännen kan tänkas vara.