Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man måste inte bli vegan för att vara klimatsmart – däremot bör man äta närproducerat

I diskussionen om klimatet har våra jordbruk och kor framställts som om de är en av de största källorna till koldioxidutsläpp och till klimatets förändring.

Jag hade läst om hur den viktigaste regnskogen av alla, Amazonas, utsätts för omfattande avverkningar för att skapa områden för sojaodling. Jag fick också veta att det sojarika kraftfodret till våra kor är orsak till detta. Golfströmmen är  beroende av Amazonas regnskog, så skulle Amazonas avverkas i den mängd som Brasiliens ledning vill, då påverkas vårt nordiska klimat kraftigt.

På en fråga till en aktiv jordbrukare i min närhet, om deras användning av kraftfoder med soja, fick jag veta att deras kraftfoder inte innehåller soja och att de försöker odla kraftfoder själva.

Då ställde jag en fråga till LRF i Sverige och fick då veta att 90 procent av svenskt kraftfoder till djuren produceras i Sverige och innehåller mycket raps, att ytterligare fem procent är odlat i Europa och att resten inte kommer från Amazonas eller andra utsatta regnskogar.

Soja är här i Sverige numera ett marginellt kraftfoder. Dessutom har andelen kraftfoder till svenska kor minskat sedan 1990-talet. Globalt sett är andelen soja stor i många länder med intensiv mjölkproduktion, och den sojan är inte certifierad utan bidrar till avskogning. Det är viktigt att efterfråga svenska animalier om man vill motverka avskogning i Amazonas.  

När jordbrukarna odlar mer kraftfoder själva så minskar både transporter och ökar koldioxidupptaget från grödan. På samma sätt är det ju med foderodling för djuren att det utgör ökat koldioxidupptag. Detta måste också tas med i kalkylen.

Djur som trampar mark gör nytta genom sitt bökande i jorden. Dessutom bidrar de till naturlig gödning i stället för konstgödning. Det är tröttsamt med detta generaliserande tjat om kornas klimatförstöring när detta inte gäller de svenska korna.

Ska man äta klimatsmart så ska man äta närproducerat. Det betyder inte att man ska äta stora mängder för det är inte heller nyttigt. Då måste man kunna upphandla det närproducerade. Att upphandlingsreglerna sätter stopp för sådant som är klimatsmart strider antagligen mot vad politiker kommit överens om på stora klimatkonferenser. Det gäller ju att minska transportsträckor över huvud taget.

Vi behöver vårt svenska jordbruk, även det i norra Sverige. För mig framstår jordbruket i norra Sverige som det mest klimatsmarta och ekologiska i det stora hela. Vi har mejerier som tar mjölk endast från gårdarna häruppe. Det gäller för våra politiker att kraftigt slåss för det norrländska jordbruket. Även vi vill ha öppna landskap med betande får och nöt, lamm och kalvar. Det mest hållbara är att ha både djur och grödor, där man använder marken växelvis. Det förstod man förr och det gäller fortfarande.

Slutsats: Man måste inte bli vegan eller vegetarian för att leva klimatsmart. Däremot måste man äta svenskt för att kunna kalla sig klimatsmart. Hur det rimmar med all frihandel kan man ju fråga sig. 

Görel Thurdin, f.d. miljöminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel