Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man från Härnösand hotade sin handläggare på socialtjänsten – döms till en månads fängelse

En man hemmahörande i Härnösand döms av Ångermanlands tingsrätt till en månads fängelse efter att ha hotat sin handläggare på socialtjänsten. Hoten ska ha framförts genom tolk.

Läs också: En gång var Monika lärare på högskolan i Gävle – nu tigger hon i Valbo köpcentrum

Det var strax innan nyår som den drygt 40-åriga mannen inkom på Socialtjänsten i Härnösand. Han ville veta när han skulle få sitt försörjningsstöd. Han framförde frågan till den handläggare som satt i reception. Denna gick till mannens handläggare för att framföra frågan.

Beskedet var att hon skulle göra klart ansökan samma eftermiddag eller under dagen därpå. Mannen framförde detta till den åtalade och meddelade att han skulle få sina pengar nästa dag.

Detta ska ha upprört den åtalade som vid detta besked blivit agressiv. Den åtalade vände sig mot dörren för att ge sig av, men då denna var låst bad den manlige handläggaren mannens tolk att öppna denna.

I samband med detta ska mannen ha kastat kvinnokränkade ord mot sin tolk samt framfört hot om att föra upp en stång i hennes underliv. Han undrade också om han skulle behöva slå sin handläggare som han, enligt egen utsago, gjort med sin sjuksköterska.

Mannens handläggare fick reda på vad som hänt vid dörren genom den andre handläggaren och mannens tolk.

Den åtalade har medgett att han varit upprörd vid tillfället och höjt rösten, men förnekar händelsen så som den i övrigt är beskriven.

Mannen fick efter händelsen en ny handläggare.

Tingsrätten finner att det inte finns någon anledning att betvivla den redogörelse av händelseförloppet som framförts av den manlige handläggaren och den åtalades tolk. Varför gärningen anses styrkt.

Den åtalade finns sedan tidigare i belastningsregistret – bland annat för stöld, misshandel och ofredande. Han var vid tillfället under prövotid efter en villkorlig dom. Den aktuella händelsen är begången innan den senaste domen och utgör alltså så kallad nyupptäckt brottslighet.

Tingrsätten finner att det nyupptäckta brottet hade kunnat varit av betydelse vid gemensam påföljdsbedömning och därför inte kan omfattas av tidigare dom varför mannen döms särskilt för detta brott.

Då hot mot tjänsteman ska ge fängelse om det inte finns särskilda skäl och frivården dessutom förklarat mannen olämplig för samhällstjänst fastställer man påföljden till en månads fängelse.