Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man får sprida extremistpropaganda på skolor

Ingen har rätt att hindra högerextremister från att dela ut sina skrifter på skolor, slår justitiekanslern fast.

Karlbergsskolan i Köping gjorde fel som nekade Nationaldemokraterna att dela ut politisk information till eleverna. Det anser justitiekanslern (JK) som i sitt beslut riktar kritik mot skolan.

Högstadieskolan får kritik för att ha stoppat det invandringsfientliga partiet från att anordna bokbord och dela ut flygblad på skolan.

- Man får inte utestänga ett politiskt parti för att det har en uppfattning som inte stämmer överens med skolans värdegrund, säger JK Göran Lambertz till TT.

Rektor sade nej
Nationaldemokraterna - en utbrytning ur Sverigedemokraterna vars främsta mål är att etablera ett etniskt och kulturellt homogent Sverige - ansökte förra året om att få komma till skolan och sprida information om partiet. Rektor Ragnar Larsson satte stopp för planerna.

Betyder JK:s kritik att ni i fortsättningen kommer att släppa in extremister på skolan?

- Vi får rätta oss efter JK:s beslut. Men det är problematiskt och vi får nu ta ställning till hur vi ska hantera frågan. Jag är fortfarande mycket tveksam till främlingsfientliga partier och deras påverkan på barn som det här rör sig om. De yngsta eleverna är tolv år, säger Ragnar Larsson.

Även om skolan inte är en allmän plats är den skyldig att behandla politiska partier lika, enligt JK.ROBERT HOLENDER/TT