Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man drar skam över offentlig verksamhet

örnsköldsvik. Revisorerna har påpekat att landstingets regler inte följs i ett 40-tal fall inom dess kulturverksamhet.
– Det här är allvarligt, säger Carl Edblom, ordförande i landstingets revisionskollegium.

Landstingets revisorer är inte nådiga mot ekonomihanteringen i landstingets kultursektor.
Vad anser du om de uppgifter som redovisas i revisionsrapporten?
Det här är både tråkigt och allvarligt, inte minst för alla de som gör ett bra jobb inom landstinget och aldrig ens är i närheten av representation eller resor och annat. De jobbar på och har svårt att få pengarna att gå ihop, säger Carl Edblom.
Inte rättvist
Sedan får de veta att en del personer som inte håller på direkt med vårdverksamhet använder mer pengar än de borde ha tillgång till. Det är inte rättvist på något sätt, tycker de. Och det skapar en situation bland de anställda som inte är bra, fortsätter han.
Sedan kommer också besvikelsen från allmänheten, som måste ha förtroende för landstingets viktiga verksamhet, när de ser vad pengarna används till.
På så sätt drar man skam över offentlig verksamhet på två sätt. Det är varken bra för demokratin eller den offentliga verksamheten, fortsätter Carl Edblom.
Enligt honom själv så avskedas han för att hans överordnade vill lägga skulden på någon och på så vis rikta blickarna från sig själva. Vad säger du om det?
HAR FÖRSTÅELSE
På så vis förstår jag honom. De ansvariga vill väl fokusera på något annat än dem själva. Jag vet inte vilken av de saker som han gjort som har lett till att hans chefer har beslutat sig för att avskeda honom, säger Carl Edblom.
Men nu har landstinget lagt ribban. De har markerat att om man gör på det här sättet så får man sparken.
Men jag vet, och revisionschefen vet, att hans chef har också gjort saker som är mot reglerna, som inte framgår i rapporten, för vi hade inte tid att ta upp allt, säger Carl Edblom.
"BORDE HA UPPTÄCKTS"
Om man nu avskedar folk för sådant, så måste reglerna gälla för alla, så de kanske har bundit ris till egen rygg med uppsägningen.
Revisorerna har presenterat det de har fått reda på genom stickprov, men enligt Carl Edblom är det kulturdelegationens ordförande, Kerstin Nygrens ansvar att reda ut resten av härvan.
De borde ha upptäckt det här i internkontrollen. Därför ifrågasätter vi i revisionen om det ens finns någon internkontroll inom landstingets kulturverksamhet, säger Carl Edblom.
Nu förutsätter vi att de går tillbaka ett par år i tiden för utredningarna, tillägger han.

ÅSA OLOFSSON