Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mammor oftare obetalt föräldralediga

Annons

Kvinnor står för den största delen av föräldraledigheten oavsett om man mäter den betalda eller obetalda ledigheten, visar en ny studie.

Den som tar ut mest ledighet är också den som tar större andel av hushållsarbetet.

Föräldrar är hemma betydligt längre med sina barn än den tiden de tar ut föräldrapenningsdagar för, och det är kvinnor som står för den största delen av föräldraledigheten. Kvinnor står för ungefär 80 procent oavsett om man mäter den betalda eller obetalda ledigheten, visar en ny studie från Försäkringskassan.

Det har också blivit vanligare att både kvinnor och män förlänger föräldraledigheten med obetalda dagar än det var för tio år sedan.

Den som tar ut mest föräldraledighet är också den som tar en större del av arbetet med att ta hand om hushållet och barnen.

Det är en väldigt tydlig koppling här, ju längre kvinnan är föräldraledig, desto större andel av hushållsarbetet tar hon, säger Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan.

Även när mannen är hemma mer tar han större ansvar för hushållsarbetet, men andelen ökar inte lika mycket som den gör för kvinnorna.

På samma sätt betyder en ökad andel av föräldraledigheten också en minskad andel av förvärvsarbetet, konstaterar Försäkringskassan.

Fördelningen av föräldraledighetens effekt på hur man delar upp hushållsarbetet, visar sig enligt studien flera år efter att föräldrarna var hemma med barnet. I studien har man frågat föräldrar till barn födda 2004 och 2009 hur deras fördelning av arbetet hemma ser ut i dag, och jämfört det med hur de delade upp föräldraledigheten.

Om vi skulle få till en jämnare fördelning av föräldraledigheten skulle vi på sikt förmodligen också få en jämnare fördelning av den totala arbetsbördan, säger Laura Hartman.

Hon vill inte lägga några värderingar på resultatet eller förslag på förändringar - det är upp till politikerna. Men hon tycker att alla blivande föräldrar ska läsa den här och andra liknande studier som beskriver vilka konsekvenser fördelningen av föräldraledigheten kan få i ett längre perspektiv.

De borde verkligen ta sig en ordentlig funderare och börja planera långsiktigt. Jag tror många ofta tänker ganska kortsiktigt, säger hon.

Studien av hur hushålls- och omsorgsarbetet delas upp bygger på telefonintervjuer med 2 450 föräldrar. Svarsfrekvensen var 43 procent.

Mer läsning

Annons