Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mammor jobbar mer - pappor mindre

Annons

Småbarnsmammorna jobbar mer än tidigare, speciellt ensamstående mammor med barn under sju år. Samtidigt drar papporna ner på arbetstiden så att föräldrarnas arbetstid nu närmar sig varandra, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Att ensamstående kvinnor med småbarn jobbar så mycket mer, från runt 20 timmar i veckan för 7-8 år sedan till omkring 24 timmar i dag, kan ha flera orsaker. Ekonomin spelar en avgörande roll, tror både Ylva Yngveson, chef för Swedbanks institut för privatekonomi, och Ulrika Vedin, LO-utredare.

De som kommer svagt ut är de ensamstående. Det ligger en ekonomisk press i det här naturligtvis, säger Yngveson. Arbetsinkomster blir viktigare om inte samhällets stöd är lika omfattande, säger Vedin.

En annan orsak kan vara att kvinnor i allt större utsträckning är mer högutbildade än tidigare. De är då oftast mer väletablerade på arbetsmarknaden, resonerar de båda.

Det driver upp antalet arbetade timmar, säger Ulrika Vedin.

SCB-siffrorna visar att pappor har dragit ner på arbetstiden en del så att föräldrarnas arbetstid nu närmar sig varandra. Men fortfarande är skillnaderna stora.

Kvinnor med småbarn jobbar i snitt en dag eller åtta timmar mindre per vecka än pappor till lika gamla barn. När mätningen började 1987 var skillnaden 13 timmar per vecka.

Däremot visar siffrorna att män som har hemmaboende barn jobbar mer än män som inte har det.

Mer läsning

Annons