Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malmström sattes på prov

Annons

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) grillades i tre timmar av EU-parlamentet under förmiddagen. De många frågorna visade tydligt hur mycket migrationspolitiken engagerar parlamentet.

Malmström kommer att få ansvar för en diger portfölj om EU-parlamentet godkänner den nya EU-kommissionen. Hon får då ansvar för polissamarbete, kamp mot organiserad brottslighet och narkotika, terroristbekämpning, gränskontroll, asyl och migration.

Det känns som att ha körts i en tvättmaskin på högsta fart, sade Cecilia Malmström efter den tre timmar långa utfrågningen.

De många frågorna om asyl och migration visade tydligt att det finns många olika åsikter om saken och att Malmström har en svår uppgift framför sig.

Alla medlemsländer står bakom att vi ska ha en gemensam flykting- och migrationspolitik, men det är lätt att lova och det är svårt att göra. Det är känsliga frågor, det är ekonomisk kris och utfrågningen visar på hur stora motsättningar det finns, sade Malmström.

I korridoren utanför utfrågningsrummet var det mest positiva kommentarer om Malmström.

Piratpartiets Christian Engström var nöjd med de besked Malmström gav om hans hjärtefrågor.

Hon lovade en utvärdering av datalagringsdirektivet och det är bra. Dessutom lovade hon att parlamentet ska få samma tillgång till handlingar som rådet, vilket jag tolkar positivt när det handlar om Acta-förhandlingarna, sade Engström.