Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målkungen: "Var döless och tänkte lägga av"

Det var fyra klubbar i Division 2 Norrland som ville ha Robin Bergmans namnteckning på ett kontrakt inför säsongen 2014.
Härnösands FF vann.
– De var först att ta kontakt och jag gillade klubben direkt i samband med provträningen, förklarar den målfarlige forwarden.

Robin Bergman är fotbollsfostrad i Kubikenborgs IF, men redan som pojkspelare hamnade hans pojklag hos GIF Sundsvall.

– Vi hade inte tillräckligt med spelare när vi skulle spela 11-manna, berättar den försynte Sundsvallskillen som alltid påbörjar det nya året med födelsedagsfirande.

Nu senast den 1 januari fyllde han 24 år.

– Jag är inte gammal, men visst har man varit med om en hel del redan, medger Bergman som tidigt visade ett grymt målsinne och en förmåga att hantera bollen i högt tempo.

Redan som 18-åring sparkade han in 18 mål för Medskogsbron (egentligen GIF Sundsvalls J19-lag) i Division 3 Mellersta Norrland. Och då spelade han bara höstsäsongen efter ett brutet mellanben i ena foten under våren.

– Det flöt på väldigt bra där på hösten och när man sedan fick ett A-lagskontrakt med GIF Sundsvall som ett kvitto var man ju förstås överlycklig.

Under försäsongen 2009 gick det bra för den unga talangen, men ett par veckor innan seriestarten värvade GIF in några tunga forwardsnamn som blev väl tuffa konkurrenter.

– Linus Hallenius och Jonas Wallerstedt fanns redan. Sedan tillkom Hannes Sigurdsson och Magnus Powell, så det blev bara ett inhopp i Superettan, berättar Bergman som gick en tuff tid till mötes.

Han lånades ut till Östersunds FK i Division 1 Norra mitt i sommaren 2009. Robin fick göra ett par inhopp under hösten och hann göra två matchavgörande mål i slutet av serien, men det blev aldrig någon ny utlåning under 2010.

Han hamnade i stället hos IFK Sundsvall som tagit klivet upp i division 2.

– Det året kan du lika gärna stryka ett streck över. Jag fick nöta bänk eller spela ytter och tappade både självförtroendet och glädjen för fotbollen.

När säsongen var slut, en mållös sådan för övrigt, var han redo att ställa skorna på hyllan.

– Ja, jag var döless på fotboll. Jag ville lägga av. Det kändes inte ett dugg kul att lägga så mycket tid på fotbollen längre, berättar Bergman.

Under våren lyckades dock moderklubben Kubikenborgs IF locka tillbaka den då 21-årige forwarden.

Säsongen 2011 blev dock halv, men på Robins 11 matcher blev det 18 mål. Under 2012 och 2013 fyllde han på målkontot med 17 respektive 21 nya fullträffar.

Totalt 74 mål på två hela och två halva division 3- säsonger alltså.

– Jag är tacksam för att Kuben fångade upp mig där. Jag fick tillbaka spelglädjen igen och inför den här säsongen kände jag att var redo att göra en nysatsning.

När ryktet spreds att Bergman ville prova på spel högre upp lät inte samtalen vänta på sig.

– Det var faktiskt fyra division 2-lag jag hade att ta ställning till. Härnösand, Selånger, Ånge men även Sandviken bjöd ned mig, berättar Bergman som dock bestämde sig redan i mitten av november.

– Härnösand hade ju allt jag sökte. En skön familjär stämning, bra killar i truppen och en jättefin konstgräsplan. Dessutom spelade spelsystemet 4-4-2 in – den uppställningen passar mitt forwardsspel bäst, avslöjar Bergman som verkligen visat det under träningsmatchandet.

Har HFF gjort mål i matcherna har Bergman gjort minst ett av dem.

– Jag är nöjd med hur det funkat hittills, men det är nu det börjar. Nu vill jag verkligen visa att jag kan göra mål på den här serienivån också.

Samspelet med forwardskollegan Nik Scharkowski?

– Vi har väl kompletterat varandra väldigt bra så här långt. Det bästa är att vi inte behöver ha samma sorts spel hela tiden, utan vi kan turas om att möta alternativt gå i djupet.

Vad vet du om lördagens premiärmotståndare Boden?

– Ingenting om jag skall vara ärlig. Allt i den här serien blir nytt för mig, men det känns enbart som en utmaning. Nu gäller det bara att jag kan leverera mål, avslutar Bergman och tränar på ett segerleende.