Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malcolm Gladwell: Målet är att provocera

Annons

Att förlora en förälder kan vara bra. Liksom att ha dyslexi. Det är några uppseendeväckande slutsatser som författaren Malcolm Gladwell drar i sin nya bok "David och Goliat".

Att upprepa konventionella idéer är värdelöst, säger han.

I Bibeln dödas krigaren Goliat, en jätte på över två meter, av herdepojken David. Märkligt? Inte alls, hävdar författaren Malcolm Gladwell. Davids stenslunga var nämligen ett överlägset vapen mot ett långsamt mål.

Vill få folk att tänka till

Vår förmåga att missbedöma vad som är en fördel och en nackdel ligger till grund för Malcolm Gladwells nya bok, "David och Goliat", som nyss släpptes på svenska. Boken handlar om när svagheter blir till styrkor: Små länder som krigar okonventionellt vinner de flesta krig mot större länder, stora skolklasser kan vara bättre än små och en tredjedel av alla framgångsrika entreprenörer är dyslektiker, är några exempel.

Tanken med boken är att provocera i ordets bästa bemärkelse, att hjälpa folk att se på sina liv på nya sätt. Målet är inte att övertyga folk om att jag har rätt utan att få folk att tänka, säger han.

En del kritiker menar dock att Malcolm Gladwell drar för stora växlar på den forskning som han hänvisar till. Själv tycker han att han har fog för sina teser.

Så länge du sköter researchen ordentligt så håller du dig på rätt sida gränsen. Alla provocerande påståenden i boken har stöd i forskning, det finns 30 sidor med noter som förklarar slutsatserna.

Kamprad lyckad dyslektiker

Allt är dock inte svart eller vitt i "David och Goliat". Malcolm Gladwell konstaterar bland annat att 34,5 procent av alla framstående personer i ett uppslagsverk har förlorat minst en förälder före 15 års ålder. Samtidigt är samma grupp kraftigt överrepresenterad i fängelsestatistiken. Så vad avgör i vilket fack man hamnar?

I efterhand så borde jag ha lagt mer tid på den frågan, det kräver mer diskussion, säger Malcolm Gladwell.

Ett svar finns dock i boken. Malcolm Gladwell skriver att man ofta blir framgångsrik genom att ta risker, och risker tar man först om man inte har något annat val. Vare sig det handlar om dyslektiker, dåliga basketlag eller förtryckta länder så måste de arbeta hårdare än sina motståndare och tänka nytt för att bli framgångsrika.

Ingvar Kamprad, som är dyslektiker, tog sig till Polen på 1960-talet för att göra möbler. Alla hade kunnat göra det och tjänat stora pengar men den ende som beger sig dit är Kamprad, som då var på väg att ruineras.

"USA:s insats ologisk"

Trots att historien kryllar av exempel på underdogs som överraskar verkar folk inte ta till sig av erfarenheterna. Malcolm Gladwell nämner USA:s krig i Afghanistan som ett exempel, en insats som han kallar för "helt ologisk" med tanke på de senaste 300 årens krigshistoria.

Någon större förhoppning om att ändra på tankemönstret har han dock inte.

Det roliga med att skriva en bok är att du kan påverka hur folk tänker. Men det är förstås mycket att begära att den ska ändra på ett mänskligt beteende, säger han och skrattar.

Mer läsning

Annons