Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malaysias ledare mötte Sverige-barn

Annons

I Malaysia var uppmärksamheten stor på lördagen när de fyra barnen vars föräldrar sitter häktade i Sverige återvände hem. Paret är misstänkt för grov fridskränkning och barnmisshandel.

Vid en mottagning i sitt residens sade premiärminister Najib Razak att den malaysiska regeringen ska göra sitt bästa för att hjälpa föräldrarna att försvara sig.

Paret greps den 18 december sedan det via skolan kommit fram att de agat och skällt ut sin sjuårige son för att han inte utfört sina böner, uppger malaysiska medier enligt AFP. Såväl pappan som mamman har diplomatpass och arbetar för malaysiska staten, men de åtnjuter inte diplomatisk immunitet i Sverige.

Enligt Solna tingsrätt finns det skäl att hålla kvar paret. Men barnen, som varit fosterhemsplacerade sedan gripandet, kunde i fredags börja den långa resan hem.

Fallet har väckt stor uppståndelse i Malaysia. Efter ankomsten till Kuala Lumpur fick barnen i sällskap av släktingar träffa premiärministern, dennes hustru och landets vice utrikesminister.

Najib Razak tackade Sverige för att man låtit barnen återvända, skrev The Sun Daily på nätet.

Tack vare de goda relationerna och i barnkonventionens anda blev det en överenskommelse, sade han vid en direktsänd presskonferens flankerad av fyra reströtta, gäspande barn.

Mer läsning

Annons