Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målarmästares ben framtagna

Annons

Italienska forskare plockade på måndagen fram de benbitar som förmodas vara kvarlevorna av den italienske senrenässansmålaren Caravaggio.

Benbitarna har sedan 1956 förvarats i kryptan till en kyrka i hamnstaden Porto Ercole. Dessförinnan låg Caravaggio begravd på kyrkogården i staden.

Nu ska forskarna vid Bolognauniversitetets filial i Ravenna genom analys av benbitarna försöka komma fram till hur Caravaggio dog. Man har förmodat att dödsorsaken var malaria. Efter analyserna är tanken att Caravaggio ska få en mer anslående grav.

Arbetet leds av antropologen Giorgio Grupponi, som tidigare bland annat varit med om att rekonstruera medeltidspoeten Dante Alighieris ansikte.

Caravaggio, som egentligen hette Michelangelo Merisi, föddes omkring 1571 och dog 1610 efter ett stormigt liv fyllt av skandaler. Han glömdes snabbt bort av samtiden men är i dag en av de högst aktade konstnärerna från sin tid, berömd för sin närmast naturalistiska stil och sin mästerliga hantering av ljuset. Han anses ha varit en av inspirationskällorna för de senare barockmålarna.