Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mål på halv miljon elever i skolval

Annons

I år sätts målet högre än 2010.

Minst en halv miljon elever och 1 500 skolor ska lockas att delta i de båda skolvalen, före de riktiga valen till EU-parlamentet och riksdagen.

Vi hoppas att de som är med i höst också ska vara det i maj, inför EU-parlamentsvalet, säger projektledaren Henrik Karlsson på Ungdomsstyrelsen, den myndighet som ansvarar för Skolvalet.

Skolor som vill delta i skolvalet kan nu börja anmäla sig via den särskilda hemsidan.

Regeringen har avsatt 5,3 miljoner kronor till myndigheten för att den ska ordna skolval och arbeta för ökat intresse bland unga att delta.

En särskild app för smarta telefoner och surfplattor ordnas inför EU-parlamentsvalet i maj. Ett rollspel för att locka även mindre engagerade att tänka val är också ett av medlen.

Henrik Karlsson är noga med stryka under att skolvalet inte är ett riktigt val.

Men det ska vara så likt ett vanligt val som möjligt. Det viktiga är att eleverna ska kunna pröva på valsituationen, säger Karlsson.

Valsedlar som läggs ut ska vara desamma som i det riktiga valet och resultaten skickar skolorna in till Ungdomsstyrelsen för sammanställning. Det samlade resultatet presenteras dock inte förrän efter siffrorna från det riktiga valet är klara.

Vi vill inte att det ska kunna påverka själva huvudvalet, säger Henrik Karlsson.

I skolvalet inför riksdagsvalet 2010 lämnade 1 383 högstadie- och gymnasieskolor in resultat. Av de 440 000 elever som hade anmält sig deltog omkring 75 procent.

Målet i år är att 1 500 skolor med en halv miljon elever ska anmäla sig, till båda valen. Ett mål är att få fler skolor att bjuda in politiska partier och organisationer, något de inte behöver göra. Även om ett skolval inte, på förhand, sägs vara på riktigt brukar kommentarerna efteråt på sina håll vara bekymrade. Hur kunde eleverna rösta si eller så?

Utvärderingen efter 2010 visar att alla är måna om att låta de unga komma till tals inför valen, men i diskussionen om valresultaten efteråt är det vuxenvärlden som tycker till, säger Henrik Karlsson.

Mer läsning

Annons