Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mäklare: Så ökar du värdet på din bostad

Tro det eller ej, men vilken färg du väljer att måla väggarna med kan ha en avgörande roll då det är dags att sälja.

Nästan alla tillfrågade mäklare är eniga om att målning och uppfräschning av ytskikt gör bostaden mer attraktiv. Enligt dem är ny färg på väggarna det mest kostnadseffektiva sättet att öka bostadens värde på. Det är kunskapssajten Allt om målning som har frågat fastighetsmäklare runt om i Sverige vad man ska tänka på för att öka chansen till en lyckad försäljning.

För Plus-kunder: "Litet slott" vid Mälaren blev landets klickraket förra veckan: "Som i en film"

− Många konsumenter tror nog att målning och färg är dyrare än vad det faktiskt är. Faktum är att du kan måla mycket vägg för bara ett par tusenlappar, och det gör snabbt en stor skillnad. Särskilt om ytskikten är slitna eller har skador. Det går dessutom att måla direkt på tapeten om man har det underlaget, säger Olof Holmer, VD på Sveff, Sveriges färgfabrikanters förening i ett pressmeddelande.

Läs också: Prylspaning: Fem inredningsdetaljer som gör dig till miljövän

Men det är inte bara att rolla hejvilt på bostadens alla väggar. Nej, det finns vissa regler, eller rättare sagt rekommendationer för vilka kulör man bör välja.

− Gemene man har svårt att tänka in sin egen stil om färgerna på väggarna är för dominerande eller för starka. Vi brukar rekommendera neutrala färger i vardagsrum, kök och sovrum men lite mer färg i barnrum, säger Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån.

Platser att prioritera innan försäljning;

- Hallen är det första man möter och det sista man lämnar vid en visning, därför ska man lägga ner lite extra krut för att få den att kännas inbjudande.

- Vardagsrummet kallas ofta för bostadens hjärta – där ska alla vilja ha fredagsmys

Tips på bra färger:

- Bruten vit och ljusgrå skapar rymd, samt att dessa färger är enklare att styla vid fotografering och visning.

Läs också: Helenas hem lockar tusentals på Instagram