Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Makitan överklagar inte

Den 44-åriga Sollefteåbon Ahmet Makitan går till historien som den förste som fällts i svensk domstol för krigsbrott.

Eftersom Makitan nu har förklarat sig nöjd med sin dom, blir det till att avtjäna fem års fängelse för grovt folkrättsbrott.

– Det innebär inte att han är "nöjd" med sin dom, utan att han inte orkar driva processen längre, bland annat därför att hans hustru är allvarligt sjuk, säger Ola Salomonsson, Makitans försvarsadvokat till TT.

Enligt domen har Ahmet Makitan utsatt 22 serbiska fångar för svåra kränkningar och övergrepp. Nöjdförklaringen innebär att Makitan överförts från häkte till fängelse.

Precis som alla andra som döms till fängelse i fyra år eller mer, kommer Makitan närmast att placeras vid Kumla. Där genomgår långtidsfångarna en risk - och behovsprövning – innan de slussas vidare.

Någon som följt processen kring Makitan är Mark Klamberg, doktorand i folkrätt, Stockholms universitet.

– En intressant sak är hur åklagaren motiverar att det rör sig om grovt folkrättsbrott eller krigsbrott om man så vill. Detta i jämförelse med folkrättsbrott av normalgraden, säger Klamberg.