Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Makedonien får fortsätta vänta

Ett namnbråk med Grekland sätter käppar i hjulen för Makedoniens medlemskapsförhandlingar med EU.

Frågan om förhandlingsstart skjuts upp till nästa år.

Det svenska EU-ordförandeskapet hade hoppats att EU:s utrikesministrar skulle ge klartecken för att Makedoniens medlemskapsförhandlingar skulle kunna starta i mars nästa år. Men främst Grekland motsatte sig att ge ett konkret datum. I stället enades ministrarna om att ta upp frågan igen under Spaniens EU-ordförandeskap, alltså nästa halvårsperiod.

Den tidigare jugoslaviska republiken ansökte om EU-medlemskap 2005 men har inte fått sätta i gång sina förhandlingar ännu, eftersom grannlandet Grekland blockerar starten. Grekland anser att Makedonien genom att kalla sig just Makedonien gör anspråk på områden i norra Grekland med samma namn.

EU-kommissionen ansåg i sin senaste utvidgningsrapport att Makedonien är redo för att börja förhandla och vill ge landet ett datum.

Den franske EU-ministern Pierre Lellouche sade i anslutning till mötet att Frankrike stödde Grekland som ett tecken på solidaritet. Frankrike anser att EU ska lugna ner tempot i utvidgningen efter det att Kroatien och Island, som väntas bli nästa nya medlemsländer, gått med.

Även Island måste vänta till i vår med att inleda formella medlemskapsförhandlingar, uppgav diplomater i Bryssel på tisdagen. Orsaken sägs vara den sena tillsättningen av EU-kommissionen.