Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Makarna Menzel slutar bygga orglar

Efter 30 år som egna företagare har makarna Johannes och Renate Menzel i Rö bestämt sig för att avsluta sin verksamhet med att bygga orglar.

– Vi ska endast ägna oss åt service och avslutningen av vår verksamhet firar vi med en sista verkstadskonsert den 5 april, säger Johannes Menzel.

Makarna kom till Sverige 1962 och bosatte sig i byn Rö, ett par mil norr om Härnösand. Johannes, som är utbildad orgelbyggare, fick då anställning vid Gustaf Hagströms orgelverkstad. Renate är utbildad organist och körledare och har arbetat i olika kyrkor, bland annat i Domkyrkan samt dåvarande Lärarhögskolan. Efter att Johannes gjorde sin mästarexamen inom orgelbyggeri utbildade sig Renate till ekonom och 1978 var det dags för dem att starta Johannes Menzel Orgelbyggeri AB. Under drygt trettio år har de tillsammans med sina anställda byggt cirka 130 orglar allt från små till stora 3-manualiga orglar som till exempel till Haninge, Gudmundrå, Indal, Häggdånger med flera.

– Det är en fantastisk känsla att tillverka instrument vars livslängd stäcker sig över flera hundar år.