Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majed Safaee om sjukhusdirektörens besked: "De vill bli av med Sollefteå akutsjukhus"

Sjukhusdirektören menar att för få med rätt kompetens har velat jobba på Sollefteås kirurg- och ortopedakut – som kan tvingas stänga i sommar.
Majed Safaee som kampanjat för att hitta läkare menar att de agerat för sent.
– De tryckte på knappen nu. De skulle ha gjort det för ett halvår sedan, säger han.

I början av mars kom beskedet att Sollefteå sjukhus kirurg- och ortopedakut kan tvingas stänga över sommaren. Anledningen: Brist på personal.

Efter det har Majed Safaee, kommunens kommunikationsstrateg, kampanjat för att få läkare dit över sommaren.

Åtta namn har kommit upp, men de avfärdas av sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson.

"Endast en av de som har anmält intresse har hittills visat sig vara specialist i kirurgi. Det som behövs för att klara den aktuella perioden är minst två-tre bakjourskompetenta kirurger och lika många bakjourskompetenta ortopeder", skriver hon i ett mejl.

Majed Safaee blir märkbart irriterad när han får citatet uppläst för sig.

– Det är intressant att de hela tiden flyttar målstolparna när det kommer till Sollefteå sjukhus. Från början saknades en med bakjourskompetens. Den har vi fått tag på. Nu är det tre-fyra, säger han.

Hans kampanj hade dragit till sig en kirurg.

– Som jag förstår så krävs ytterligare en kirurg och en ortoped. Namnet på en ortoped har jag bollat vidare till sjukhuset så att de kan kontrollera. Vad gäller kirurgen så har han den kompetens som krävs. Han har dessutom jobbat på Sollefteå sjukhus så sent som 2015, så han är väl insatt i alla system. Men jag pratade med honom så sent som mitt på måndagen och då hade landstinget ännu inte hört av sig, säger Safaee.

Den kirurg det handlar om behöver ett besked senast på torsdag, annars måste han tacka ja till ett annat jobberbjudande.

– Det här är en läkare som inte bara uppfyller kompetensen. Han är dessutom villig att jobba i Sollefteå, säger Majed Safaee.

De namn som kommit in i kampanjen har vidarebefordrats till landstingsledningen och organisationens HR-avdelning. Men någon respons har Safaee inte fått.

– Inte mer än att HR-avdelningen hörde av sig och undrade om jag kunde samla in läkarnas cv också. Men det tycker jag är deras jobb, säger han.

Dessutom ska ännu en kirurg ha mejlat till länsklinikchef Leif Israelsson.

Det skedde redan i början av mars, men har inte besvarats förrän nu.

– I dag klockan 17 fick jag veta att han äntligen gör avrop för att anställa. Det borde han ha gjort för längesedan.

Han hade velat se Israelsson agera långt tidigare för att få tag i behörig personal.

– Han borde ha tryckt på knappen för fem-sex månader sedan. Nu har det krävts att jag ska starta en kampanj och att media måste flåsa honom i nacken för att han ska göra sitt jobb. Nu sker det i elfte timmen.

Vad skulle de tjäna på att agera så sent?

– Det finns inget intresse. Som jag ser det är det svårt att tolka det på annat sätt än att de vill bli av med Sollefteå akutsjukhus.

Vi når Leif Israelsson under kvällen för att han ska få bemöta kritiken. Men han är inte intresserad av det.

– Nu är det så att all information och frågor går via Nina Fållbäck Svensson i de här frågorna.

Du ska ha gjort avrop om anställning?

– Information går genom Nina Fållbäck. Det är så mycket konstigt som sägs och så mycket uppgifter från olika håll. Det går inte att bemöta.

Det måste väl gå att bemöta ifall du gjort avrop?

– Det går säkert, men det är tillräckligt mycket konstigt som sägs.

Nina går inte att nå via telefon. Är det inte bättre att du får bemöta det här så det inte står oemotsagt?

– Det blir så konstiga uppgifter som snurrar runt. Jag kommenterar inte mer.

Tillbaka till Majed Safaee:

– Jag har en principiell anledning att inte ge upp. Och det är att oavsett vad de tycker och tänker, är det mina skattepengar som finansierar deras lön och verksamhet. Hade de sagt att de inte vill ha akuten kvar hade jag fått ta det. Hade de försökt och misslyckats, så visst. Men försöker man halvmygla sig genom att inte göra sitt jobb... Det är bara märkligt.