Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maharajah missade - Paris i fara

Annons

Maharajah förlorade som storfavorit på Solvalla - och slutade fyra. Och nu är det tveksamt om det blir någon start i storloppet Prix d'Amerique. För vinnaren On Track Piraten kan det däremot blir start på Vincennes.

Prix de Luxembourg den 25 januari är ett passande lopp, sade tränaren Hans Strömberg.

Maharajah föll som blytung favorit på Solvalla på lördagen. Han hade imponerat i två raka segrar och tränaren Stefan Hultman började planera så smått för en fjärde start i Prix d'Amerique. Han var tvåa 2011 och fyra 2012 i världens tuffaste travlopp.

Nej, nu är det inte särskilt aktuellt med Paris efter den här starten. Jag vill inte förklara bort något, men det såg ut som om han inte fick rätta fästet. Banan var perfekt när vi värmde, men sen kom det väldigt mycket snö strax innan och under loppet. Kanske borde "Marre" ha haft grepp i bakskorna i dag, funderade Hultman.

Örjan Kihlström:

Det var inte samma drag i Maharajah som i de två tidigare starterna. Om det beror på att han inte fick rätt fäste vet jag inte, men redan när jag avancerade upp utvändigt ledaren kändes det segt för honom.

On Track Piraten vann efter ledning från start till mål. Maharajah kom upp utvändigt efter ett varv men Johnny Takter var aldrig orolig.

Hästen kändes så fin i både värmning och provstart och då valde jag att prova i ledningen.

Senast Johnny Takter körde On Track Piraten var i SM för drygt två månader. Då fällde de storfavoriten Yarrah Boko.

On Track Piraten är en av de bästa jag kört. Han har ett underbart lätt och fint steg, trots att han har en stor kropp. Men han blir bättre och snabbare för varje start. Styrkan har han alltid haft efter sin franska pappa (Kool du Caux), berömde Takter.

Rättvikstränaren Hans Strömberg var en aning överraskad.

Med tanke på att "Piraten" inte tävlat på två och en halv månad på grund av en inflammation i en tand trodde jag inte att han skulle vinna direkt. Men med tanke på hur fin hästen kändes i värmningen så förstod jag att de andra måste vara bra för att vinna.

TT: Vad är planerna för Track Piraten?

Prix de Luxembourg (dygt 400 000 kronor i första pris) går om 14 dagar och det passar fint. Han har ju provat Vincennes tidigare och gilar banan. Men hästen är ju så pass bra nu att han räcker mot dom flesta i Sverige och då är det ju dumt att åka så långt, svarade Strömberg.

För Maharajah är framtiden ett stort frågetecken.

Mer läsning

Annons