Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnus tipsar om våren i kruka

Ge inte upp! Trots att det snöar och slaskvädret ska fortsätta hela veckan så är våren ändå på väg. Om inte annat går det att plantera ut vårdtidiga blommor i kruka.

- Förr i tiden siktade man på att få sälja penséerna till morsdag, men numer är säsongen för dem nästan redan över då. Allt ska börja tidigare, säger trädgårdsmästare Magnus Fredriksson i Kramfors.

Och trots att våren kommit av sig går det att njuta av fru Floras vårprimörer. Om inte annat i kruka eller kärl av olika slag.

- Framför allt penséer klarar flera minusgrader och kan sättas ut direkt från växthuset. Problemet är i så fall om det kommer snö som gör att de trycks ihop och kan brytas av. Men då kommer blommorna igen senare på sommaren.

Magnus påpekar också att om vädret blir för tufft kan man täcka över krukorna med fiberväv. Eller helt enkelt ta in dem några dagar, dock med viss risk för att plantorna ska skjuta i höjden i värmen.

När man odlar i kruka är det också viktigt att tänka på dränering och dessutom att ha en bra jord.

- Man ska nog inte köpa för billig jord utan en kvalitetsjord, i en kruka blir det trångt för rötterna.

Och som en liten tröst utlovar SMHI lite bättre väder till helgen då solen också visst ska komma tillbaka.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92