Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magkänsla avgör äktenskapslycka

Annons

Nygifta gör bäst i att lita på den intuitiva magkänslan. Den säger nämligen betydligt mer om äktenskapet kommer att lyckas, än om de själva försöker uppskatta hur det kommer att gå.

Att bli tillsammans med någon är ofta förknippat med en stor portion optimism. Men som alla vet riskerar vissa förhållanden att gå åt skogen. Så hur vet man då, hur det kommer att gå?

Jim McNulty och hans kollegor vid Florida State University bestämde sig för att utforska det som kan beskrivas som "magkänsla", det vill säga den automatiska känsla vi har inför något.

Sedan tidigare vet forskarna att vi människor per automatik reagerar snabbare till positivt laddade ord än till negativa.

Jim McNulty utnyttjade detta faktum och bad 135 nygifta par att så snabbt som möjligt avgöra om ord som "förskräcklig" eller "underbar" var positiva eller negativa efter att ha sett en bild på sin make/maka i en tredjedels sekund.

Paren fick även uppskatta hur nöjda de var med förhållandet med hjälp av ett vanligt frågeformulär.

På så sätt fick vi två olika typer av svar; medvetna och mer omedvetna där de senare visade den automatiska attityd som paren hade för sin partner, säger Jim McNulty.

Forskarna, som redovisar sina resultat i Science, följde sedan paren var sjätte månad i fyra år. Ganska snart visade det sig att svaren i frågeformulären avvek alltmer från det formulär som gjordes i början.

Bland annat var de som hade reagerat snabbare inför positivt laddade ord samtidigt som de såg sin partner på bild, betydligt mer nöjda med sina äktenskap fyra år senare än de som tog längre tid på sig att svara.

Mer läsning

Annons