Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M23-rebeller manas att lämna Goma

Annons

Rädslan ökar för att konflikten i östra Kongo-Kinshasa ska sprida sig efter det att förhandlingar strandat mellan regeringen och gerillan. Oron ökar också för övergrepp på civilbefolkningen i de krigsdrabbade områdena.

På söndagen uppmanade Afrikanska unionen (AU) rebellerna i gruppen M23 att följa uppmaningen från de regionala statscheferna i området vid de stora sjöarna om att dra sig tillbaka från Goma, "upphöra med alla krigsaktiviteter" och inte sprida konflikten vidare.

Statscheferna gjorde det gemensamma uttalandet efter sitt toppmöte i Uganda i lördags, där de även tog fram en tiopunktsplan för hur tillbakadragandet ska ske. AU välkomnade även beskedet från Kinshasa-regeringen om att lyssna, utvärdera och åtgärda de "legitima klagomål" M23 framfört.

Men förhoppningarna om direkta förhandlingar mellan president Joseph Kabila och rebellerna grusades när det stod klart att Kabila hade lämnat Ugandas huvudstad Kampala utan att träffa någon från rebellsidan. I ett uttalande till AFP förklarade en regeringstalesman att ett tillbakadragande från Goma är "en viktig och oundviklig förutsättning" för förhandlingar.

Oron ökar för vad som händer med civilbefolkningen i de krigsdrabbade områdena. Tiotusentals människor har lämnat sina hem till följd av striderna vid rebellarméns framryckning.

Risken finns också att konflikten ska sprida sig i regionen. Rebellerna säger sig ha planer på att inta andra städer i nordöstra Kongo-Kinshasa och därefter marschera mot huvudstaden. Bedömare anser att detta knappast låter sig göras utan stöd från något av grannländerna.

FN-experter bedömer att rebellerna stöds av grannlandet Rwanda, som har etniska band till ledningen för M23. Detta förnekas dock av den rwandiska regimen.

Mer läsning

Annons