Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill utöka försörjningskrav

Annons

Migrationsminister Tobias Billström (M) vill att försörjningskravet på invandrare som vill ta hit sina anhöriga ska gälla fler. Även statsminister Fredrik Reinfeldt (M) anser att det finns skäl som talar för en skärpning av försörjningskraven när det gäller anhöriginvandring. Men de andra partierna är mer tveksamma.

Vi gjorde en överenskommelse om försörjningskrav med en del undantag, men Tobias Billström upplever att effekten har blivit för breda undantag. Vi får diskutera med alliansvänner och i förlängningen också med Miljöpartiet hur vi ska se på detta, säger Reinfeldt till TT i samband med ett besök på Wämöskolan i Karlskrona.

TT: Varför behöver det utökas eller utvidgas?

Vi tycker att det är viktigt att vi har en tydlig arbetslinje kopplad till människor som kommer till Sverige av olika skäl. Det är också ett sätt att förbereda Sverige för, vad vi räknar med, en stor anhöriginvandring.

Statsministern hänvisar bland annat till bedömningarna om en ökning av anhöriginvandrare från Somalia, på grund av att dna börjar användas för att bestämma släktskap, i frånvaro av papper som styrker det.

Somalier är ett exempel, men det gäller överhuvudtaget att det är en hög nivå på asylinvandring. Och det gäller ensamkommande flyktingbarn där krav senare kommer på att familjer ska följa efter. Frågan blir till slut om undantagen blir så många att det inte blir något försörjningskrav, då får vi diskutera det igen, säger Reinfeldt.

För två år sedan infördes försörjningskravet som innebär att den som vill ta hit sin familj måste ha ordnat jobb och bostad. Men det finns många undantag, enligt Tobias Billström.

Ja, det är en på tok för liten grupp som i dag omfattas av det i förhållande till den stora mängden människor som kommer som anhöriginvandrare, säger han till Ekot.

Kristdemokraterna kan inte tänka sig en ny översyn av försörjningskraven.

Nej, det här är ingen ny uppfattning från moderaternas sida. Vi hade en grundlig diskussion för två år sedan när vi införde det regelverk vi har i dag, säger Emma Henriksson, KD-ledamot i socialförsäkringsutskottet. De personer som är undantagna är framför allt minderåriga barn som är kvar i den situation som föräldrarna flydde ifrån, i Somalia, men också i Syrien. För oss är det viktigt att barn och föräldrar kan vara tillsammans, vi ska inte föra en politik som splittrar familjer.

Inte heller Folkpartiet är intresserat av att ändra i undantagen från försörjningskraven.

Utgångspunkten är att den gamla överenskommelsen gäller under mandatperioden. Men vi ska naturligtvis lyssna på och diskutera vad Billström föreslår, säger Ulf Nilsson, FP-ledamot i socialförsäkringsutskottet.

TT: Ska utformningen av kraven påverkas av hur många anhöriginvandrare som kommer?

Förr eller senare gör man ju en översyn och då får man titta på om det fungerat och fått den verkan som var tänkt, däremot vill jag inte koppla det till antalet asylsökande, säger Ulf Nilsson.

Dagens försörjningskrav infördes 2010, efter en överenskommelse mellan allianspartierna.

Centerns talesperson Johan Hedin tycker inte att Billströms önskan om en översyn av försörjningskraven är en särskilt bra idé.

Vi har en överenskommelse vi ingått och vi har för avsikt att hålla den överenskommelsen. Den är rimlig, säger Hedin. Sedan tror jag också att det är viktigt, särskilt i sådana här känsliga frågor, att vi har långsiktigt hållbara spelregler. Man kan inte ändra på dom efter väder och vind.

Regeringen har ingått en asyl- och migrationspolitisk överenskommelse med Miljöpartiet.

Vi kommer inte att medverka till någon förändring på det här området, säger MP:s talesperson Maria Ferm.

Miljöpartiet är motståndare till försörjningskrav.

Det står emot grundläggande humanism, att respektera människors rätt att återförenas med sina familjer, som de kanske har tvingats skiljas från i krig eller konflikter, säger Ferm. Dessutom är det kontraproduktivt när gäller integrationen. Om en människa är tvungen att oroa sig dag och natt för om familjen är vid liv eller inte, så är det väldigt svårt komma in i samhället, lära sig ett nytt språk och skaffa sig ett jobb.

Statistik från Migrationsverket visar att av omkring 41 000 avgjorda anknytningsärenden 2011, beviljades 23 000 uppehållstillstånd.

Samma år prövades 348 ärenden mot försörjningskraven, varav 151 beviljades uppehållstillstånd.

Hittills i år har drygt 34 700 anknytningsärenden avgjorts, varav drygt 23 400 beviljats.

Försörjningskraven har prövats i 268 ärenden, varav 84 beviljats uppehållstillstånd.

Mer läsning

Annons