Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Vi kan inte acceptera läget – tiggeri måste förbjudas

Hur många utsatta EU-medborgare som tigger i Sverige i dag vet vi inte. År 2015 beräknades antalet vara ungefär 4 700, men efter det har inga nya mätningar gjorts. Enligt bedömningar så rör det sig ungefär om samma antal i dag.

Det vi vet med säkerhet är att det utbredda tiggeriet för med sig allvarliga problem. För det första låser det in människor i en typ av försörjning som vi som välfärdsland för länge sedan lämnat bakom oss. För det andra leder det till att redan utsatta människor utnyttjas för någon annans vinning. I polisens nationella lägesbild görs bedömningen att flera grupperingar som tigger i Sverige styrs av kriminella aktörer och att det förekommer multiexploatering där utsatta EU-medborgare utnyttjas för bland annat prostitution.

Sveriges hållning i tiggerifrågan har länge präglats av ambivalens. Politiken har på olika sätt försökt göra livet lite svårare för de personer som tigger, men låtit bli att fatta beslut som får verklig effekt.

Moderaterna kan inte tillåta att tiggeri normaliseras i Sverige.

I flera kommuner diskuteras möjligheten att införa lokala tiggeriförbud. Det är fullt rimligt att kommunerna vill komma tillrätta med ett problem som staten inte tar ansvar för. Problemet med lokala tiggeriförbud är dock flera. För det första kommer dessa förbud vara begränsade rent geografiskt. Tiggarna kan helt enkelt flytta till andra platser eller kommuner där det inte är förbjudet att tigga. För det andra har det visat sig vara svårt att upprätthålla kommunala tiggeriförbud enligt ordningslagen.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Moderaterna kan inte tillåta att tiggeri normaliseras i Sverige. Det är tydligt att de lösningar som hittills diskuterats inte är tillräckliga. Mot bakgrund av de problem vi i dag vet att tiggeriet för med sig har Moderaterna landat i att ett nationellt tiggeriförbud bör införas i strafflagstiftningen. Det ska bli brottsligt att tigga. Ett sådant förbud skulle omfatta alla platser och rikta in sig i huvudsak mot tiggeri som sker som en form av försörjning. Genom att göra tiggeri brottsligt skapas vidare en möjlighet för polis och ordningsvakter att avvisa tiggare från platsen.

Tiggeriet innebär att redan utsatta människor utnyttjas och far illa.

Vi är medvetna om att det inte kommer åt bakomliggande orsaker som fattigdom och diskriminering i tiggarnas hemländer – dessa problem måste kommas åt med andra medel.

Men vi kan inte accepterade läget som det ser ut i dag. Tiggeriet innebär att redan utsatta människor utnyttjas och far illa. Frågan är inte enkel. Men just därför måste politiken ta sitt ansvar och ta fram en bred lösning, i stället för att vältra över det på kommunerna och på den enskilde medborgaren.

Tomas Tobé

rättspolitisk talesperson (M)

ordförande i justitieutskottet

 

Läs också:

Politikerna är passiva när det kommer till tiggeri – ta ansvar i stället

För Plus-kunder:

Förbud mot tiggeri på gatan redan infört – men efterlevs inte: "Upplevs inte som störande av ordningen"

Länets kommuner säger nej till tiggeriförbud: "En mänsklig rättighet att få be om hjälp"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel