Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M-topp hoppade av redan i måndags

Annons

Redan i måndags meddelade en moderat riksdagsledamot, som har polisanmälts för sexuellt ofredande, att han inte kandiderar till riksdagen nästa år, enligt flera medier.

"Efter en lång tid av överväganden har jag kommit till slutsatsen att det är dags att gå vidare till nya utmaningar", skrev han då på sin Facebooksida.

Vi har inlett en förundersökning i ärendet och ska hålla förhör med målsägaren. Utifrån det får vi se om det går att delge någon misstanke, säger Mats Ericsson, chefsåklagare på enheten för polismål vid åklagarmyndigheten i Stockholm, till TT.

Mats Ericsson säger att det enligt anmälan skulle röra sig om sexuellt ofredande, men han kan inte säga när eller var det hela skulle ha skett.

Det är en allvarlig anklagelse där naturligtvis det svenska rättsväsendet måste lägga fast vad som skett och inte har skett, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Så mycket mer vill han inte säga, utan hänvisar till Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, eftersom saken handlar om en riksdagsledamot.

Jag har delegerat ansvaret i det här fallet till gruppledaren i riksdagen, säger Reinfeldt.

Enligt Expressen gjordes polisanmälan i måndags. Anna Kinberg Batra säger till tidningen att hon inte kan svara på om polisanmälan gjordes före eller efter ledamotens avhopp på Facebook.

Riksdagsledamoten nekar till anklagelsen.

Enligt Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, är det inte aktuellt att ta ställning till om partikollegan bör ta timeout. Hon framhåller att han inte har delgivits misstanke om brott, men att hon ser allvarligt på att det har gjorts en anmälan.

Det är viktigt att invänta nya beslut från de rättsvårdande myndigheterna. Kommer det nya sådana får vi ta ställning till dem då, säger hon.

Enligt Moderaternas etiska policy sägs det att den som är föremål för en rättsprocess som regel bör ta timeout från sina förtroendeuppdrag. Men det sägs inte om det gäller från det att någon anmälts till polisen, eller om det gäller från det att en förundersökning inletts, delgivning av misstanke eller åtal. Sådant får avgöras från fall till fall, enligt Kinberg Batra. Viktigt kan också vara vilken typ av brott det handlar om och vilken positionen personen har i partiet.

Migrationsminister Tobias Billström är sedan förra veckan föremål för en förundersökning om insiderbrott. Han har inte delgivits misstanke om brott och har inte uppmanats av partiledningen att ta timeout.

Mer läsning

Annons