Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M säger nej till hotellbygge

Nu hårdnar frågan om ett hotellbygge på Kanaludden.
Det näst största partiet i Härnösand, Moderaterna, säger nu helt nej till en hotelletablering bredvid simhallen.

Annons

– Vi vill vara ärliga och ge Härnösandsborna ett besked var vi står i den här frågan, säger Anders Gäfvert som är partiets förstanamn i höstens kommunval.

Det formella beslutet togs vid moderaternas styrelsemöte i måndags, men ända sedan i vintras har partiet varit emot hotellplanerna.

– Däremot är det angeläget med ett nytt hotell, men på en annan plats. Mellanholmen bredvid Technichus och Teatern är en perfekt plats där man också kan anordna konferenser, säger Anders Gäfvert.

Det är sju punkter som ligger bekom deras ställningstagande:

Hotellet strider mot riksintresset för kulturmiljöer, vidare att hotellet påverkar området negativt, trafikproblem, för liten tomt, dyra kostnader att flytta en pumpstation, det krävs en detaljplaneändring med stor risk för överklaganden och slutligen är man emot att någon privat tar över driften av simhallen.

Det sistnämnda kan tyckas var märkligt efter privatiseringar är en moderat hjärtefråga.

– Kommunen har lagt ner stora investeringar och man ska veta att anläggningen har gått med underskott. Risken finns att det kommer krav från hotellägaren om ökade ersättningskrav och ändrade öppettider, säger Margareta Tjärnlund, andra namn på moderaternas kommunlista.

Moderaterna är kritiska till hur processen sköts. Bland annat att kommunen har tvingat en liten grupp om att hålla sekretess, en av dem är Anders Gäfvert som har fått skriva på ett tysthetslöfte.

– Om det nu finns någon som vill bygga, varför ska denne inte kunna få berätta om vad man vill göra, bland annat av marknadsföringsskäl, säger Anders Gäfvert.

Han kritiserar den rödgröna ledningen för att man inte har tagit fram ritningar på andra tänkbara placeringar.

– Totalt har man lagt ned mellan en och två miljoner på utredningar, säger Anders Gäfvert.

Vänsterpartiet har tidigare sagt nej till hotellplanerna på Kanaludden.