Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Personalen är vårdens hjältar – det är hög tid att förändra arbetsvillkoren

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Bristen på personal inom sjukvården diskuteras flitigt under valrörelsen. Det pratas om miljoner och miljarder för att anställa sjuksköterskor, undersköterskor och annan vårdpersonal. Men sällan nämns problemets kärna – varför väljer så få att jobba inom vården?

Region Västernorrland har länge brottats med brist på fast personal, skyhöga kostnader för inhyrd personal och vårdplatser som tvingas stänga på grund av detta. Det är en ohållbar situation som måste förändras. Därför vill vi gå till problemets kärna – arbetsvillkoren. Det spelar nämligen ingen roll hur många miljoner politiker vill använda till att anställa personal om ingen vill vara anställd.

Vi har träffat personal som vittnar om stress, om känslan att inte räcka till, om dålig löneutveckling, om maktlöshet och få karriärvägar. Det är det som är problemets kärna och det är det vi måste lösa.

Löneutvecklingen för framför allt sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker med flera är väldigt dålig i jämförelser med andra yrken. En sjuksköterska som jobbat hela sitt liv kan vid pension konstatera att lönen bara ökat 4-5 tusenlappar. Detta är förkastligt. En person som slitit med sin kropp för att hjälpa och vårda andra människor förtjänar bättre.

Därför måste vi se till att det blir möjligt med fler karriärvägar för sjuksköterskor med flera. Genom betald vidareutbildning och kompetensutveckling ges även sjuksköterskor möjligt att höja lönen.

Betald vidareutbildning och kompetensutveckling är också viktigt för att kunna behålla kompetent personal. Med en befolkning som blir allt äldre krävs ständig vidareutveckling för att säkra både vården idag och imorgon. Därför vill vi att kompetensutveckling och fortbildning ska finnas med i personalens anställningsvillkor.

De frågor som personalen själv kan besluta om ska personalen själv också få besluta om.

Personalen ska också kunna påverka sin arbetssituation. De frågor som personalen själv kan besluta om ska personalen själv också få besluta om. Därför behöver mer makt flyttas till vårdavdelningarna. Lokala chefer ska utrustas med mandat och befogenheter att fatta beslut som rör personalgrupperna.

Sjukvårdspersonal ska jobba med sjukvård. Därför vill vi införa servicebiträden inom sjukvården som kan arbeta med att exempelvis dela ut mat, hålla ordning i avdelningsköket, tvätta och bädda sängar, gå enklare ärenden åt patienten och så vidare. På så sätt kan vi minska arbetsbördan för sjukvårdspersonalen och frigöra mer tid till just sjukvård.

Personalens villkor är centrala för att förändra den akuta personalbrist som råder. Därför måste vi lyssna på dem. Vi moderater är inte nöjda förrän personalen är nöjd.

Lena Asplund (M)

etta på regionlistan

Per Wahlberg (M)

tvåa på regionlistan

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel