Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M öppnar för kronvittnen

Annons

Moderaterna är redo att låta utreda straffrabatt för de som erkänner brott och för kronvittnen.

Samtidigt vill partiet skärpa straff för en rad brott.

Moderatstämman beslutade i dag att straffen för en rad brott bör skärpas, till exempel för allvarliga våldsbrott och för organiserad brottslighet, samt ta bort straffrabatten för brottslingar i åldern 18-21 år.

Samtidigt beslutades att låta utreda förslag om straffrabatt för erkännanden och för kronvittnen, brottslingar som samarbetar med polisen. Något som skulle vara ett helt nytt inslag i det svenska rättssystemet.

Det är klart att det är en stor fråga, säger justitieminister Beatrice Ask.

Hon påpekar att utredningen blir komplicerad och kontroversiell. Ask anser dock att nya vägar måste prövas för att kunna utreda grova brott i kriminella miljöer där många tiger sig igenom förhör med polisen.

På stämman fanns en oro för att åklagare och polis ska ta över domstolens roll och förhandla fram lindrigare straff.

Det får inte bli som i USA, sade Cecilia Knypegård från Jönköpings län.

Straffrabatt skulle också kunna vara kränkande för brottsoffren.

Ask åkte på bakslag när det gäller partistyrelsens förslag om att polisens kärnuppgifter ska vara utryckning och att utreda brott. Ombud tolkade det som att färre poliser skulle synas på stan. Med röstsiffran 97 mot 89 beslutade stämman att lägga till en tredje kärnuppgift; att förebygga och beivra brott.

Ask förnekar dock att tanken var att färre poliser skulle synas på stan, utan hävdar att det finns andra saker att nedprioritera.

Stämman beslutade också att överväga att kriminalisera dem som utnyttjar utsatta människor i organiserat tiggeri. Det fick ett par kritiker att gå upp i talarstolen.

Gör inte frågan till en kriminalpolitisk fråga. Det är snudd på osmakligt, sade Maria Abrahamsson, Stockholm.

Ask försäkrar att det inte handlar om att förbjuda själva tiggeriet. Hon hävdar att en del av tiggeriet i svenska städer är organiserat och hänvisar till samtal med polisen. Hon talar om organiserade resor till Sverige, där de som ska tigga får betala mycket pengar och om skrupellösa personer som stoppar tiggarnas pengarna i egen ficka.

Det finns dock olika bilder av huruvida tiggeriet är organiserat eller ej.

Mer läsning

Annons