Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M i Västernorrland: Stornorrland skulle förminska vårt län

Förra året tillsatte regeringen Indelningskommittén med uppdrag att ge förslag till större och färre regioner. Detta med anledning av att regeringen senast augusti år 2017 kommer att föreslå en ny indelning med färre län och landsting.

Indelningskommittén presenterade i mars sitt första utkast till ny regionindelning. I detta förslag hamnade vårt län tillsammans med Norrbotten, Västerbotten och Jämtlands län i ett så kallat Stornorrland.

Det vi först och främst ställer oss frågande till är den folkliga förankringen i indelningskommitténs förslag. Önskan om ny region är ingenting som vuxit fram från medborgare eller lokala företrädare, det är ett politiskt projekt som sker över medborgarnas huvuden. I detta finns både demokratiska brister men också risken att den nya regionen inte får fäste.

■■ För fler insändare, klicka här.

Förslaget om Stornorrland saknar helt förankring bland våra medborgare. I en Sifo-undersökning behandlades frågan och det visade sig att en majoritet av medborgarna i de nordligaste länen inte vill se ett Stornorrland.

I Norrbotten var så många som 83 procent av de tillfrågade emot förslaget. Det finns demokratiska problem både i bristen på förankring, men också hur framtidens demokrati skulle kunna komma att se ut.

Vi moderater förespråkar en närhetsprincip i allt beslutsfattande, politiska beslut ska fattas så nära de berör som möjligt. Den föreslagna regionen Stornorrland kommer att bestå av 50 procent av Sveriges yta och innefatta 44 av Sveriges kommuner.

Med så stora ytor riskerar beslutsfattandet att hamna hundratals mil från politiker till medborgare och då ökar naturligen både den fysiska och mentala distansen mellan politiker och medborgare. När besluten hamnar långt ifrån de berör minskar både påverkan och förtroendet. I detta finns en stor problematik.

En ny region kommer att få ansvar för sjukvården. I det finns vissa fördelar men också en hel del frågetecken. Den största utmaningen vårt landsting har i dag är strukturfrågorna – hur ska vården i Västernorrland struktureras för att klara patientsäker vård och en ekonomi i balans över tid?

I detta finns i vårt län redan i dag stora splittringar. Vad blir enklare när det gäller den typen av frågeställningar när man är fyra gånger så stor? Skulle de lokala politikerna orka med tuffa strukturbeslut bättre i en storregion? I det riskerar också Västernorrland att tappa makten och påverkan av vår egen sjukvårdsorganisation.

Om vi ska bilda region bör detta inte ske forcerat utan väl förankrad både hos medborgare och lokala företrädare. Det bör också utgå från ett faktiskt behov hos medborgarna och framför allt borde en sådan indelning ta sin utgångspunkt i vilka samverkansmönster som finns i dag.

För att göra om och göra rätt anser vi att det behövs en folkomröstning i frågan. Vi behöver kartlägga behovet och ta medborgarnas åsikter i beaktning.

Per Wahlberg

Oppositionsråd (M) landstinget Västernorrland

Jörgen Berglund

Oppositionsråd (M) Sundsvalls kommun

Anders Gäfvert

Oppositionsråd (M) Härnösands kommun

Tony Andersson

Oppositionsråd (M) Timrå kommun

Lena Asplund

Riksdagsledamot (M) Västernorrlands län

Eva Lohman

Riksdagsledamot (M) Västernorrlands län

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel