Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Därför vill vi varken samarbeta med SD eller V

Replik på SD: Oppositionen lever i en illusion – jag tvivlar på att ni ens vill ha makten publicerad 12 mars.

Det politiska landskapet är förändrat och vi står inför helt andra problem och utmaningar i dag än vad vi gjorde för fyra år sedan. Sverigedemokraterna gjorde entré i regionfullmäktige valet 2014 efter att de gick till val på att helt stänga Sollefteå sjukhus. Den majoritet som bildades efter valet 2014 bestod av S, MP och V. Men efter halva mandatperioden slängdes Vänsterpartiet ut med buller och bång. Ungefär i samma veva meddelade Sverigedemokraterna att de aldrig påstått att de vill stänga Sollefteå sjukhus, trots att det finns väl dokumenterat.

För Plus-kunder:  Moderaterna i vårdutspel: ”Ambition att utveckla akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå”

Låter det rörigt? Ja, det tycker vi med. Regionfullmäktiges två extrempartier – SD och V – är ingen stabil grund att stå på och är därför inte heller en stabil grund att bygga en majoritet med. Men den främsta anledningen till att vi inte vill samarbeta med dessa två partier är politiken och värderingarna. Vi står helt enkelt för långt ifrån varandra.

Vi tycker att väljarna förtjänar svar på viktiga frågor inför valet och att det är viktigt att låta varje parti själv svara för sin politik. Pajkastning i en sandlåda imponerar inte på kunniga väljare. Regionpolitiken förtjänar att tas på allvar och hanteras med vuxna samtal. Vi tycker att varken SD eller V gör det. Nämnas kan exempelvis att de båda extrempartierna la fram budgetar helt utan siffror samtidigt som, framför allt V, lovar allt och alla. Det är inte hållbart.

För Plus-kunder: Johansson (S) tror inte regionen kan styras utan socialdemokrater: "Blockpolitiken har kommit till vägs ände"

Därför är vi tydliga – vi går till val med Alliansen. Vi känner oss trygga i det stabila Allianssamarbetet som pågått i Region Västernorrland sedan flera mandatperioder tillbaks. Vi lägger gemensamma motioner, budgetar och regionplaner. Vi är förberedda och vi känner varandra väl. Väljarna förtjänar svar på den grundläggande frågan om hur respektive parti ställer sig till att samarbeta med varandra. Där är framför allt Socialdemokraterna väljarna svaret skyldig.

Regionen står inför stora problem som ska lösas. Det handlar om att återskapa tappat förtroende, att säkra kompetensförsörjningen och att säkerställa tillgången till trygg och nära vård i hela länet. Svaret på de frågorna har vi tillsammans med Alliansen – inte SD och V.

Lena Asplund och Per Wahlberg

Moderaternas första- respektive andranamn på Regionvalsedeln

 

Läs också:

M: Välkommen hem, Stefan Löfven – här kan du både träffa kamrater och arga länsbor

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel