Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxzén växlar ned med INVSN

Annons

Från hajpad USA-turné med Refused till att vara förband med det mindre kända INVSN. Året som gått har inneburit rejäla kontraster för sångaren Dennis Lyxzén.

Folk visste inte vilka vi var, men det var en bra utmaning, säger han.

I höstrusket i Gamla stan i Stockholm står Dennis Lyxzén med helsvarta kläder och en knapp på bröstet där det står "No future". Men punkrockikonen är långt ifrån dyster. Nyss hemkommen från en intensiv USA-turné med INVSN (tidigare Invasionen) är han entusiastisk inför bandets skivsläpp den 20 november.

Det här är en skiva som jag är beredd att turnera sönder mig själv för att folk ska få höra, säger han.

Album på två språk

Att turnera med INSVN var en helt annan upplevelse för Lyxzén än fjolårsturnén med det återupplivade Refused. Då sjöng han inför tusentals personer varje kväll - nu var INVSN förband åt det "ganska dåliga men supertrevliga" collegerockbandet Minus the Bear

Det är alltid lite speciellt att vara förband. Inte minst som frontman, för då ska du upp och köra din grej medan folk står och chattar med sina mobiler i väntan på någon annan, säger Dennis Lyxzén.

"INVSN" är bandets tredje album. På grund av ett kontrakt med ett amerikanskt skivbolag har skivan spelats in i två versioner; en på engelska och en på svenska.

Det var sjukt tråkigt för mig att spela in alla låtarna två gånger, men i slutändan tycker jag ändå att det var värt det.

TT: Varför spelade ni inte bara in en engelsk version?

Jag brukar skriva Invasionens texter på svenska, det påverkar melodispråket och rytmiserandet. Sedan hör folk direkt vad jag sjunger när jag sjunger på svenska, och det är något som jag vill åt.

Mesiga enligt Refused-fans

Lyxzén beskriver musiken på "INVSN" som väldigt kontrollerad och med en ljudbild som är lite 1980-tal och 2010-tal på samma gång. Skillnaden mot Refuseds musik, eller punkbandet AC4 som han är aktiv i, är påtaglig.

Man ska inte läsa alla kommentarer på Refuseds Facebook-sida om vad fansen där tycker om Invasionen. Men jag har full förståelse för att de tycker att vi är lite mesiga, skrattar sångaren.

Även om Refused återförening gav ett rejält klirr i kassan finns inga planer på att ena bandet ännu en gång. Lyxzén har fullt fokus på INVSN och säger att han redan nu planerar för bandets nästa album. Men till alla Refused-fans lämnar sångaren ett litet kanske.

Det råder ingen dålig stämning i gruppen, så jag tror att vi allihopa har dörren lite på glänt så får vi se i framtiden.

Mer läsning

Annons