Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyxliv sägs ha orsakat klimatavhopp

Oklara räkenskaper ledde till ett viktigt danskt avhopp bara två månader före det stora klimattoppmötet i Köpenhamn, rapporterar dansk radio.

Men oppositionen tror att den verkliga orsaken till att chefsförhandlaren Thomas Becker måste gå var oenighet i regeringen om klimatsatsningarna.

Efterträdare till Becker blir Steffen Smidt, meddelar det danska klimat- och energidepartementet.

Smidt, som arbetar i UD, beskrivs som en av Danmarks mest erfarna diplomater. Han ansluter sig redan på måndagen till den förhandlingsgrupp som förbereder klimattoppmötet i december.

I fredags förlorade den borgerliga regeringens klimatminister Connie Hedegaard sin chefsförhandlare. Enligt DR:s nyhetsprogram i lördags kväll lade Becker vid ett tillfälle ut 15 734 danska kronor (motsvarande 21 827 svenska) på en fashionabel restaurang i Bangkok, utan att kunna förklara varför. Det var bara en av flera utsvävningar enligt DR Nyheder, som har fått ta del i dokumentationen av Beckers utgifter.

Ett annat exempel är en resa till Bonn och Paris, där Becker redovisade representation för 39 personer med 37 flaskor rödvin och 41 gin och tonic.

"Mängden av köpta alkoholdrycker står inte i relation till antalet deltagare i en middag med representativt syfte", fastslår granskarna.

Redan den 13 mars varnades Becker i ett 18-sidigt dokument för sina höga utgifter och bristfälliga redovisning. Varningen skulle direkt leda till hans avsked om fler oklarheter inträffade.

Men enligt vad DR erfarit var det först då dansk tv i juni begärde att få se redovisningarna som saker åter började hända. Det kulminerade i Beckers avgång i fredags, då han fråntogs sin tjänst med ögonblicklig verkan.

Men oppositionen tror att den verkliga orsaken var oenighet om klimatsatsningarna inför toppmötet i Köpenhamn.