Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyskväll vid stranden i RÖ

Ett 20-tal personer samlades på lördagskvällen vid stranden i RÖ till Lyskväll eller Stugsista som det också heter. Lyskväll är en i Sverige relativt ny tradition för att ta farväl av sommaren. Den firas traditionellt sista helgen i augusti främst i Norrland och Mälardalen.

VK-medarbetaren Bertil Olsson introducerade i slutet av 1960-talet stugsista i Västerbotten och som sedan dess har fått ett allt fastare grepp om stugjägarna i kustområdena, vilka gärna lyser upp höstmörkret och minns den sommar som varit och längtar till den som kommer. Namnet stugsista tillkom efter en namntävling. Stugsista kommer från Finland där det kallas Venetiansk afton eller villaavslutning (på finlandssvenska motsvarar ordet "villa" ofta det rikssvenska ordet "sommarstuga"). Där det handlade om att man eldade upp gammalt skräp vid stranden innan man lämnade sommarstället i slutet av sommaren och samtidigt åt man upp all mat man hade kvar. Det har även börjat firas i Hälsingland där det introducerades av Hjalmar Åker. Han lanserade sedan det finländska namnet Lyskväll i Enånger på Borka Brygga i Hälsingland. Det har sedan sommaren 1990 varit ett aktivt sommarevenemang i Hälsingland och dess område.

Lyskväll firas den sista lördagskvällen i augusti och firas genom att man tänder eldar av olika slag vid strandkanten. Vid lyskvällarna är ofta hela strandlinjerna smyckade med ljus kring de större samhällena eller fritidsområdena i Hälsingland.

Lyskväll firas sedan 2016 i Västerås den sista lördagen i augusti på initiativ av Vänliga Västerås.

Ursprunget till seden är ett firande i Venedig av att den förödande pestepidemin som utbröt år 1575 var besegrad. Seden kallas därför även "Venetiansk afton"

Nu önskar vi varandra en angenämn höst och vinter och ser fram emot en ny vår.

Andreas Menzel

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel