Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyrikdebutant som vill vara sig själv

Kort.
Kraftfullt.
Och med en knorr på slutet.

Annons

Det står inte för något annat än rättesnörena som gäller för diktaren Christer Johansson, som 1998 lämnade Örnsköldsvik för Stockholm.

– Jag sätter gärna läsaren på fel spår så att det uppstår förvirring om vad jag egentligen menar med mina texter. Men på slutet försöker jag ändå att knyta ihop det, säger han.

I dagarna var 40-årige Christer Johansson – för 20 år sedan verksam på ÖA:s nöjesredaktion Mixen – i Örnsköldsvik för att fira sin mormor Sonja som fyllde 85 år. Hans första diktsamling Laika är för övrigt dedikerad just till Sonja.

– Jag kan ångra lite att jag inte började skriva redan på 1990-talet när jag mådde så bra. Fast jag mår bra nu också – och det här är inte den sista diktsamlingen från min sida. Jag har både en och två böcker till klara här inne, säger Johansson och pekar på sitt huvud.

Dikten Laika skrev Christer Johansson redan 1985, inspirerad av filmen Mitt liv som hund.

Cornelis Vreeswijk och ännu hellre Allan Edwall nämner han som stora inspiratörer genom åren.

Christer Johanssons dikter är korta, han tycker själv att de är kraftfulla – och han säger sig ha som målsättning att de ska avslutas med någon form av knorr.

– Förr letade jag inspiration för att kunna skriva, nu är jag som en maskin. En del av dikterna är lite utlämnande, men jag har kollat med berörda om det är okej att jag ger ut dem.

Johanssons stora intressen är bland andra schack, ishockey och fotboll – och passande nog, kan tyckas, har han med en dikt som heter Schackspelare i Foppaland.

Nästan alla spelar hockey

Jag flyttar en springare

Jag är en legal utomjording

En schackspelare i Foppaland

Glöm aldrig att vara dig själv

Oavsett vad de andra säger