Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyrik om människans ensamhet

Att förstå döden/är det svåraste av allt/Att förstå döden som en flod,/eller en livslång vänskap, är enklare

Raderna ur en lång dikt från samlingen Samle øksene inn for kvelden ger en tydlig vägledning av den norske poeten Steinar Opstads förmåga att med små medel skapa existentiella bilder.

Opstad är en av den norska poesins starkaste rösten men han har tidigare inte utgivits i svensk översättning. Nu får han sin introduktion på svenska. Poeten Marie Lundquist har översatt och skrivit efterord till ett urval dikter med fokus på Opstads senare produktion. Man talar snarare om tolkningar än översättningar av dikter, men mellan svenskan och norskan är det ändå motiverat att använda ordet översättning. Marie Lundquist betonar i sitt efterord att det handlar om att ta tag i en hel tankeapparat att översätta Opstad, den litterära traditionen, de filosofiska lärorna och den religiösa mytologin är självklara invånare i språket.

Den lyckligaste av alla ensamheter innehåller även ett antal nya och tidigare opublicerade dikter.

Tills nu har jag inte varit utsatt för något outhärdligt/men andras nöd borde vara outhärdlig/andras smärtsamma vittnesbörd/Men nej, jag tål det lika bra/som en monoteistisk gud

Inledningen till den tidigare opublicerade dikten Jag, det öde landet. Monoteism betyder dyrkan av en personlig gud med förnekande av andra gudars tillvaro. En ensam Gud.

Många, kanske de flesta, av Steinar Opstads dikter handlar om vår ensamhet. Hur vi än vänder och vrider oss, häver upp våra röster och påstår hur tillvaron och existensen är beskaffad, är vi ensamma. Som han formulerar det i en diktstrof:

Jag har kämpat, som Jakob/Och Gud är ingen självklarhet/Gud är stenen som yxan klingar mot/när den missar roten

Steinar Opstad är ett välkommet möte för den svenska poesipubliken.

Den lyckligaste av alla ensamheter

Steinar Opstad

diktsamling

ellerströms förlag