Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad premiärdag av Urkult

Årets Urkultfestivalen i Näsåker har startat.

Redan klockan sju på torsdagskvällen ringlade köerna till insläppet långa.

– Mycket tyder på att det blir utsålt, säger en glad Lars Enberg.

Förra helgen spreds elaka rykten om att Urkultsfestivalen skulle vara i svårigheter. Premiärkvällen i Näsåker i går kväll gav dock svar på tal och visade med råge att ryktena är direkt felaktiga. Det mesta tyder nämligen på att det blir en stor folkfest även i år.

Tusentals hade redan under premiärkvällen letat sig till Näsåker, och tidigt på torsdagskvällen började långa köer uppstå vi insläppet. Lars Enberg, ordförande i Urkult, sken som en sol - precis som solen gjorde över Nämforsen under gårdagskvällen.

– Tycker du att det ser ut som om vi har lite publik, säger Lars Enberg, ordförande i Urkult, frågande till Allehanda Nöjes utsända reporterteam.

Mycket tyder på att årets festival blir utsåld, vilket skulle innebära 7000 sålda biljetter.

– Underbart. Det här har vi ju jobbat för en så lång tid, säger Enberg.

Och storpubliken verkade till synes trivas på årets festival. Unga som gamla hade som vanligt samlats vid Nämforsens festplats för att festa, trivas, leka och umgås. Redan halv sex drog färgglada slagverksensemblen Yakumbe igång festivalen med sina brasilianska sambatrummor på danslogen. En timme senare uppträdde folkmusikgruppen Trio Mio i kyrkan för att bytas av ut av rutinerade folkmusiksångerskan Lena Willemark och pianisten Mats Öberg.

En av de musikala höjdpunkterna på gårdagens festival var dock utan tvekan populära reggaebandet Serengeti, med sångerskorna Stina Göransson och Liza Mukasa, som lyckades fylla gräsmattan framför solscenen. Med sin unika blandning mellan ska och reggae charmade de festivalpubliken och skanderade: "Ni är en så underbar publik".

Men Urkult är ju så mycket mer än bara musik. Knallarna trängdes om ytorna, barnen lekte vilt med diverse lekar och klätterställningar, och matstånden levererade festivalmat till hungriga besökare. En av matförsäljarna var Joachim Larsson, från Frostviken utanför Strömsund, som var på Urkult för första gången.

– En av arrangörerna kontaktade oss och tyckte att vi skulle vara perfekt för Urkult, och hittills så stortrivs vi. Just nu säljer vi mestadels renskav i tunnbröd. Men i morgon ska vi också sälja renchips, så kom tillbaka då, tipsade Larsson.

Den sedvanliga eldnatta var i år hela 50 minuter lång och genomfördes inför fullsatta läktarsluttningar i Nämforsens naturliga amfiteater.

En sak står klar - Urkult 2010 är redan vid premiärdagen en succé.