Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lusten har styrt för Adam Alsing

/

Han har jobbat med radio och tv i 30 år. För programledaren Adam Alsing är drivkraften att ha kul - han väljer nästan alltid sina uppdrag utifrån vad han har lust att göra.

Annons

Ett av nöjes-tv:s trognaste ansikten i många år fick sitt genombrott som programledare för tv-dokusåpan Big brother, men karriären inleddes i radio. Han började på närradion i Karlstad redan som femtonåring, och gick vidare till P4 Radio Värmland vid arton.

Hans pappa var Rolf Alsing, tidigare chefredaktör för bland annat Nya Norrland och Aftonbladet, men det hade inget med yrkesvalet att göra. Adam Alsing jobbade som dj under gymnasietiden och till en början var det musikintresset som lockade honom till radion.

– Man hade tillgång till ett stort skivarkiv med massor av musik när man jobbade på Sveriges Radio. Och att få spela bra musik för folk tyckte jag var väldigt roligt. Dessutom, även om du bara sänder på närradion är det alltid någon som lyssnar. Det är något härligt med det där.

Med en pappa som var tungviktare i mediabranschen var det ändå folk som trodde att han fick mycket gratis. Adam försökte styra i en annan riktning för att slippa gliringarna.

De första tv-jobben var under tidigt 1990-tal. Adam började först på TV4, sedan på TV3; kanalerna var unga och den kommersiella tv-underhållningen var i sin linda. Adam ledde dejtingprogram som Tur i kärlek och Casanova, egna pratshowen Adam och Fröken Sverige-galan två år i rad.

Sedan dess har det rullat på med programledarjobb i den lättsammare genren. Radion har han återvänt till med jämna mellanrum, och nu är han lyssnarnas morgonsällskap på Rix Morronzoo tillsammans med kollegerna och vännerna Brita Zackari och Marko Lehtosalo. Parallellt gör han radiopodcast på TV3 med Daniel Breitholtz och Carin Da Silva.

Att det är kul och ger pengar är det som har styrt hans karriärval. Har han haft två alternativ har han tagit det roligaste.

- Jag är nöjd med att jag, så gott det går, har lyckats styra jobbval av lust. Och jag är också väldigt nöjd med att jag som frilansare ändå har lyckats få ihop pengar till hyran varje månad.

Privat är det familjen som kommer först. Adam är hemmakär och har svårt att sova ens en natt på hotell. Nu är en ny livsfas på gång, när sönerna, 21 och 20 år gamla, flyttar hemifrån.

Ingen separationsångest?

– Nej, men jag vill ju att så många som möjligt ska vara hemma hela tiden. Helst skulle jag ha hela släkten hemma i ett stort hus.

Vad ska du göra för att fylla tomrummet?

– Jag har köpt lite biljetter till teater och opera som jag och frun ska gå på. Det är mitt sätt att hantera situationen, haha.

Malin Eijde

TT

Annons