Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Lurade mig på pengar"

När Pia Nykvists mur höll på att rasa anlitade hon två stenläggare som erbjöd sina tjänster. – Det var inget riktigt företag. De lurade mig på tjugo tusen och förstörde min stenmur, säger hon.

I tisdags körde en skåpbil runt i Pia Nykvists bostadsområde i Härnösand. Två män knackade på hos henne och berättade att de åkte runt för att arbeta som stenläggare, och att de kunde laga lite av varje.

– Min knäckstensmur lutade rejält, så vi gick ut och tittade på den tillsammans. De pratade engelska och jag fick en lapp med företagsnamnet. De lät väldigt proffsiga när de berättade exakt hur de skulle kunna fixa den, säger Pia Nykvist.

Enligt henne var de överens om att hon skulle betala 35 000 kronor i efterskott, och att de skulle komma tillbaka nästa dag med maskiner för att påbörja arbetet.

– Jag åkte bort ett tag för att handla och tänkte kolla upp företaget. Men när jag kom hem igen på eftermiddagen hade de redan börjat riva muren, säger hon.

Eftersom muren redan var halvt borta visste hon inte riktigt vad hon skulle göra och tänkte att de lika gärna kunde fortsätta arbetet. Nästa dag kom de igen som utlovat, men utan maskiner.

– I stället hade de med sig fler arbetare och sa att de behövde kontanta pengar i förskott för att kunna köpa material, säger Pia Nykvist.

Då började hon bli misstänksam.

– Men eftersom muren redan var riven fick de 20 000 kronor. Jag tyckte också att en av dem uppträdde hotfullt och visste inte vad jag skulle göra, säger hon.

Men det slutade inte där. Enligt Pia Nykvist sa stenläggarna plötsligt att muren inte gick att laga, men att de kunde göra en ny för 110 000 kronor.

– Då sa jag åt de att försvinna från mitt hus. Det gjorde de som tur var och lämnade efter sig min förstörda stenmur, säger hon.

Nu vill hon varna andra boende i Härnösand så att de inte råkar ut för samma sak.

– Jag skäms ju för att jag lät mig luras, men det värsta är att jag har bidragit till deras verksamhet, säger hon.

Hon har även polisanmält händelsen. Enligt förundersökningsledare Jörgen Bladin i Härnösand är det rubricerat som ett civilrättsligt ärende.

– Det här fenomenet är känt sedan tidigare även om man inte ska dra alla resande byggarbetare över en kam. Oavsett så ska man vara försiktig med vilka man anlitar, säger han.

Tidningen Ångermanland har försökt nå stenläggarna för en kommentar.