Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lurad på drömhuset

Muntliga överenskommelser gäller inte vid fastighetsaffärer. Det har Stig-Roland Bohman fått erfara.

Förra veckan tittade Stig-Roland Bohman på en fastighet i Örnsköldsvik. Han hade tidigare sålt ett hus och var beredd att göra en snabb affär.

– Vi söker ett fritidshus och både jag och min fru fastnade för detta, säger han.

Han lade ett första bud, som inte antogs av säljaren. Men det andra budet accepterades, vilket Stig-Roland Bohman fick veta muntligt på fredagen. På måndag kväll skulle köpekontraktet skrivas.

I tron om att köpet skulle gå igenom, avbokade han en annan husvisning under helgen.

– Jag trodde att allt var frid och fröjd. Annars hade vi kunnat åka till mäklaren, skriva under och betala handpenning. Men på måndag eftermiddag fick jag veta att det fanns andra som var intresserade av huset, säger Stig-Roland Bohman.

Istället för kontraktskrivning, blev det därför budgivning med två andra intressenter. Stig-Roland Bohman deltog i budgivningen, men la inte det högsta budet.

Anders Edmark äger Mäklarhuset, som var mäklarfirma i detta fall. Han säger att intressenterna får både skriftlig och muntlig information om vad som gäller vid fastighetsköp.

– Här är det inget fel begånget. Intressenten kanske blir besviken och det kan jag förstå, men det har inte gjorts något fel. Som mäklare får man vara tydlig, noggrann och göra sitt bästa för att informera. Men vi kan inte bestämma över köpare och säljare. Ibland dyker det upp en, två, tre köpare samtidigt och om någon vill betala mer kan man inte göra så mycket. I det här fallet har allt gjorts enligt reglerna, säger han.

För Mäklarförbundet är muntliga överenskommelser är ett återkommande ämne.

– Detta är en av de vanligaste frågorna som dyker upp, säger Stina Wallster, vice vd på Mäklarförbundet.

– Det finns inga muntliga avtal i fastighetsaffärer, det gäller både för den som lagt bud och för säljaren. Fram till att man skrivit på kontraktet är det öppet, och det är sedan alltid säljaren som bestämmer vem fastigheten ska säljas till, säger hon.

För Stig-Roland Bohman blev det en lärdom som han också vill förmedla till andra.

– Det är bra att människor är upplysta om detta, framförallt unga personer som kanske ska göra klart med banklån innan de kan skriva under köpeavtalet, säger han.