Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lungsjukdomen kol uppmärksammades i Ö-vik – omfattande forskning pågår

Den 14 november uppmärksammade föreningen Hjärtlung i Örnsköldsvik kol-dagen då 70 personer var på plats. Föreläsare var Mikaela Odemyr, president i EFA och professor Thomas Sandström, NUS. Runa Odén gjorde spirometri på dem som ville testa sin lungfunktion.

Annons

När ordförande Hans Vestman hade hälsat välkommen var det dags för Mikaela att berätta om sitt arbete som president i EFA. Allt började med att Mikaelas barn blev allergiska och det fick henne att engagera sig i Astma & Allergiföreningen. Hon avancerade allt eftersom och lärde sig mer och mer och är just nu involverad i olika projekt som patientsakkunnig.

Hon reser runt i Europa och föreläser om hur det är att ha barn med allergier. Efter sex månader i EFA valdes hon till ordförande och hon fortsätter oförtrutet att påverka bland annat i EU-parlamentet.

Mikaela berättade att 25 procent av dem som får lungsjukdomen kol inte har med rökning att göra, utan på luftföroreningar och arv. Hon betonade starkt att kolsjuka inte ska känna någon skuld.

Därefter var det Thomas Sandströms tur att berätta om nya rön i kolforskningen. För att bredda kunskapen och förståelsen om kol har de föreslagit ett astmakolteam, som ska innehålla till exempel kolsköterska, läkare, dietist, fysiolog och kurator, införande av spirometrikörkort samt en högskoleutbildning på 15 poäng för alla kolsköterskor. Här ligger vi långt efter Västerbotten.

Att hitta kolsjuka är ett problem och Thomas förordade att screening är en snabb metod för en första prognos, därefter får patienten ett CAT-formulär samt att kontrollera om hen blir mera andfådd än personer i samma ålder vid promenader, därefter är det dags för spirometri.

Någonting som Thomas tryckte på är att röra på sig och det kan man göra på olika sätt utifrån patientens hälsotillstånd. Sedan behövs läkemedel för lungor, hjärta och blodkärl. Det är också viktigt att inte gå ner i vikt, man får gärna vara lite rund om magen.

Thomas visade på ett antal mediciner som finns att välja på och rekommenderade www.kolwebben.se, som ger praktiska tips och råd. Thomas berättade vidare att det är många i Umeå som forskar i olika projekt : ”Hur försämras kol av luftföroreningar,” Nya sätt att träna”, ”Hjärtat och kol” med flera. Fysiologerna har blivit allt viktigare i behandling av kolsjuka.

Dagen avslutades med att Barbro Vallin tackade Mikaela och Runa med blommor medan Lilian Flodin tackade Thomas med en chokladask. Han fick dessutom 50 000 kr till forskning. Ordföranden tackade alla som medverkat och deltagit i denna intressanta dag.

Britt Falk

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons