Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lungön varmast i hela landet

Hetast i hela Sverige - lilla Lungön utanför Härnösand slog värmerekordet.
– Vi försöker vara ute i vattnet så mycket som möjligt. Jag kan inte komma ihåg att det har varit så varmt under en så lång tid, säger Lennart von Post, sommarboende på Lungön.

Det var över 30 grader vid flertalet av SMHI:s mätstationer, bland annat den på Lungö fyr som familjerna von Post och Norlin äger. På fyren sitter SMHI:s mätutrustning.

Onsdagens värden visar att Lungön, utanför Härnösand slog nytt Sverigerekord för värme med 33,4 grader. Det är alltså rekord för denna säsongen.

– Tittar vi på torsdagen ser det inte orimligt ut att vi får temperaturer upp mot 32 grader då också, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Familjen von Post är hängivna seglare och barn och barnbarn tillbringade onsdagen i familjens optimistjollar, det blev förstås också en hel del bad,

– Vi befinner oss i Källaviken där vi har mött upp 23 grader i vattnet, berättar Lennart von Post.

– Men helst vill vi vara skuggan så mycket som möjligt, säger han.

Samtidigt utökade SMHI klass 1-varningarna som under dagen gällde i följande län: Värmland, Västra Götaland, Västergötland, Örebro, Östergötland, Södermanland, Västmanland, Uppsala, Stockholm, Gävleborg, Dalarna (utom fjällen), Västernorrland samt Västerbottenskusten och Norrbottenskusten.

Men Sveriges värmerekord från 1933 på 38 grader i Ultuna utanför Uppsala och 1947 i Målilla i Småland tror Karlsson inte är möjligt att slå i år. Och fler varningar kan hon inte heller se.

– Jag tror att det stannar vid det här nu, i helgen kommer mer ostadig luft och vi får mer regnskurar.

Trots lite regn kommer temperaturerna inte att sjunka särskilt mycket framöver, annat än tillfälligt.

– Det blir något svalare, men i helgen blir det i alla fall 22-27 grader, säger Sofia Söderberg på SMHI.