Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundsbergsnollningen upp i rätten

Annons

Nio elever och en anställd ställdes i dag inför rätta för "strykjärnsnollningen" vid Lundsbergs internatskola i augusti.

Det gjorde ont. Jag blev ganska rädd, berättade pojken som blev bränd på ryggen.

Det var under en nollning i augusti förra året som nio äldre elever tog sig in på två elevrum och hotade och skrämde fyra yngre pojkar att de skulle bli brända med ett strykjärn. Genom att sätta i eller röra sladden nära ett vägguttag ville man ge intrycket av att strykjärnet var varmt. Och det var det också, när det sattes mot den 14-årige pojkens rygg. Han fördes senare till sjukhus med brännskador.

Enligt åtalet kontrollerade aldrig eleverna att strykjärnet hade hunnit svalna innan de satte det mot huden. Men åklagare Niclas Wargren är övertygad om att det inte var någons avsikt att bränna pojken, har han tidigare sagt till TT.

Två elever åtalas för vållande av kroppsskada eftersom åklagaren anser att de är skyldiga till att ha satt i strykjärnet i vägguttaget respektive fört det mot 14-åringens rygg. Deras advokater säger i rätten att hoten aldrig var allvarligt menade, och att målsäganden förstod det.

Min klient har inte insett eller misstänkt att järnet var varmt. Dessutom anser vi att det rör sig om en ringa skada, säger den ena elevens advokat, Hans Berglund.

Den då 14-årige eleven som brändes berättar att han inte hade någon aning om att det skulle ske någon nollning. När han kom till sitt elevhem under lördagskvällen blev han och hans rumskamrat beordrade av äldre elever att gå in på sitt rum. Efter en stund rycker det i dörren och de åtalade eleverna kommer in med en väska där 14-åringen ser sladdar och lite av strykjärnet. De beordras att lägga sig på golvet.

"Hör du dåligt, lägg dig ner" och "Vi har hört att ni har pratat skit om Gransäter (ett av elevhemmen)" ska några av de äldre eleverna sagt till de yngre. Därefter hör han hur något "sätts in i väggen", de sprutar vatten på honom och sätter sedan ner strykjärnet på hans rygg.

Jag skrek till, för det gjorde ont. Jag blev ganska rädd, säger pojken, som nu fyllt femton.

Flera av försvararna ställer många frågor kring om den då 14-årige pojken verkligen inte visste om att "någonting", alltså nollningen, var på gång under den aktuella kvällen.

Jag visste ingenting, säger han, märkbart pressad av advokaternas frågor.

Fjortonåringens rumskamrat visste om att det skulle ske någon form av nollning och han hade uppfattat att det var okej att säga nej om man inte ville vara med, säger han när förhandlingen fortsätter efter en lunchpaus.

Jag tyckte det här var spännande och såg fram emot det ganska mycket. Jag var inte rädd. När de tog fram strykjärnet förstod jag att det var på skoj, säger han.

Även de andra två yngre eleverna som blev utsatta för strykjärnsnollningen innan 14-åringen brändes var med på det hela.

Mina klienter har inte känt sig hotade eller skrämda, inte känt någon rädsla eller känt sig ofredade. De kände till att det skulle hända och har gett sitt samtycke till att en nollning skulle ske, sa deras målsägandebiträde tidigare under förhandlingen.

Efter bränningen ska de äldre eleverna ha börjat tjafsa med varandra. "Du skulle ju ha dragit ur kontakten" och "jag tar på mig skulden" ska ha sagts. De ska också ha kommit och bett om ursäkt och sagt att det inte var meningen.

Den äldre elev som har åtalats för vållande av kroppsskada och är den som satte i strykjärnet i vägguttaget, säger under förhör att det fanns stora förväntningar på att något skulle ske, både från andra elever och från "vuxenvärlden". Han uppger att de var tvekande till om de verkligen skulle genomföra nollningen.

Vi funderade mycket, ska vi göra det här? Kanske ser det fel ut? Vi hade en snabb diskussion men det slutade med att vi kände oss tvungna, säger han.

Tanken var att dra ut strykjärnets sladd ur vägguttaget innan det hade hunnit bli varmt, men den fastnade och det tog några sekunder innan han fick loss den.

Mer läsning

Annons