Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundsberg skickar hem elever

Annons

Åtta elever skickas hem från internatskolan Lundsberg sedan de misstänks ha bränt en yngre elev med strykjärn vid en nollning.

Enligt åklagaren verkar två ha varit mest aktiva i misshandeln.

Skolans styrelse har valt att skicka hem åtta av de nio elever som misstänks för inblandning i den grova misshandeln. Beslutet ska ha tagits efter samtal med föräldrar.

När det gäller den nionde eleven säger styrelseledamoten Ulf Rehnmark i en intervju i P1 Morgon att mer diskussion återstår. Enligt Rehnmark är eleverna ångerfulla.

Hemskickandet sker för att ge lugn och ro i skolan och för att de elever som brännskadades inte ska behöva vara i samma miljö som de misstänkta.

Ingen har ännu delgivits misstanke av rättsväsendet.

Förhör med två av de misstänkta ska hållas inom den närmaste tiden. Det är två stycken som vi förstår, av de uppgifter som lämnats hittills, som har varit mest aktiva med strykjärnet då ett par elever blev brännskadade, säger åklagare Niclas Wargren till TT.

Båda är över 18 år.

Flera elever, utöver de två som brännskadades, deltog i nollningsritualerna på internatet under lördagen.

Man har sagt till elever att lägga sig på golvet och så har man placerat ett strykjärn väldigt snabbt på kroppen. Det har varit fråga om kalla strykjärn i syfte att skrämmas. Men två elever har blivit brända. Varför det har hänt och vem som har ansvar för det får utredningen visa, säger Niclas Wargren.

Styrelsen för Lundsberg skiftar nu fokus och sätter skolledningen under lupp.

Vi ser väldigt allvarligt på det som har skett. Visst är det nio elever som möjligen har gjort saker som inte är tillåtna enligt vårt regelverk. Men nu ska vi gå vidare och se vilket ansvar vuxenvärlden kan ha i det här, säger Ulf Rehnmark, styrelseledamot i Lundsberg stiftelse.

Styrelsen vill ha klarlagt om och i så fall vilka förebyggande åtgärder skolledningen vidtagit inför skolstarten.

Det innebär en påtaglig risk den här helgen när alla elever är tillbaka. Reglerna säger att det inte får förekomma nollning eller invigningsritualer, samtidigt finns det gamla traditioner på skolan som vi måste kämpa emot. Vi vill kartlägga vilken beredskap skolledningen haft.

Utbildningsminister Jan Björklund ser allvarligt på det inträffade.

Om uppgifterna är riktiga så är det mycket allvarligt, säger han.

Han avböjer att svara på frågan om hur många gånger en enskild skola ska kunna begå övertramp och bryta mot lagar och bestämmelser men säger:

Det är Skolinspektionen som gör granskningarna och jag ska lyssna mycket noga på deras slutsatser. Om Skolinspektionen landar i slutsatsen att tillståndet ska dras in, så kommer jag inte att tveka att fatta det beslutet.

Parallellt med förundersökningen pågår också skolmyndigheternas granskning. Såväl Skolinspektionen som Barn- och elevombudet (BEO) har personer på plats på Lundsberg i dag, enligt pressekreterare Carina Larsson.

Skolinspektionen riktade 2011 skarp kritik mot Lundsberg för pennalism, det vill säga att äldre elever kränkte och misshandlade yngre elever. Granskningen avslutades så sent som i våras, då myndigheten fann att skolan kommit tillrätta med problemen. BEO begärde ekonomisk kompensation för en utsatt elev, vilket skolan också tillmötesgick.

Mer läsning

Annons