Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundsberg: "Långt kvar att gå"

Annons

Eleverna på Lundsberg gick i dag till det internatchefen Björn Söderman kallar "en vanlig skoldag".

Vi har långt kvar att gå, säger andraårseleven Carolina Tuula om nollningsövergreppen som fick Skolinspektionen att stänga internatskolan.

I morse välkomnade internatchefen Björn Söderman eleverna på trappen till huvudbyggnaden. Gabriella, som inte vill uppge sitt efternamn, går sista året i gymnasiet och är lättad över att skolan har öppnat igen.

Jag hade en plan B, men det skulle vara jättesvårt att börja in i en ny skola nu. Jag tar ju studenten om 240 dagar, säger hon.

Skolan stängdes med omedelbar verkan av Skolinspektionen den 28 augusti efter uppgifter om att två elever bränts av strykjärn under en så kallad nollning. Lundsberg överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som gick på skolans linje och i fredags meddelades att skolan ska hållas öppen tills rätten når ett slutligt beslut.

Många är nöjda med att skolan åter är öppen, men få elever vill under rasten prata med pressen som spridit ut sig längs med grusparkeringen.

Carolina Tuula går i tvåan på gymnasiet och bor på samma elevhem som de två pojkarna som brännskadades med strykjärn.

Jag trodde inte att det var sant när jag fick höra talas om det, säger Carolina Tuula.

Flera möten har hållits där det har diskuterats hur liknande händelser kan undvikas. Carolina Tuula säger att hon själv aldrig utsatts för någon våldsam nollning.

Man frågar sig hur någon ens kan komma på tanken att bränna någon annan. Vi har långt kvar att gå, säger hon.

Nio elever är misstänkta för inblandning i händelsen där två elever brännskadades.

De utreds fortfarande av styrelsen. Några går kvar på skolan, andra gör det inte, säger Björn Söderman.

Skolinspektionen överklagar i dag - som väntat - förvaltningsrättens beslut om inhibition. Med andra ord hävdar inspektionen att det var fel att häva stängningen av skolan.

Helena L'Estrade, ordförande för den nya skolstyrelsen, vill inte gå in på vad de nio misstänkta eleverna utreds för.

Det är en intern fråga som vi arbetar med just nu, säger hon till TT.

Den nya styrelsen håller nu på att skaffa sig en bild över det totala läget för skolan och vad som behöver göras. Man jobbar med att säkra tryggheten i den återupptagna skolverksamheten, men exakt vad det innebär vill hon inte gå in på.

Jag har inte mer att säga för tillfället. Vi håller fortfarande på, efter två dygn, att sätta oss in i arbetet. Det tar tid att åstadkomma en förändring och vi måste arbeta på fort för att få tillbaka vårt tillstånd.

Tillförordnade rektorn Ann Kabo har avböjt att ge kommentarer till medierna. Helena L'Estrade säger att det är hon själv som, enligt en överenskommelse dem mellan, ska ta hand om den delen.

Så som läget är nu är det bättre att hon fokuserar på de uppgifter som hon är bäst satt att göra - och det är att leda skolan, säger L'Estrade.

Som en följd av förvaltningsrättens beslut att Lundsberg ska hållas öppet tills vidare kan skolan också ta emot sitt särskilda statsbidrag för utlandssvenska elever igen. När Skolinspektionen stängde skolan den 28 augusti valde Skolverket att hålla inne med utbetalningen. Men nu betalas det alltså ut igen, skriver Skolverket på sin hemsida. Lundsbergs skola får cirka 2,7 miljoner kronor årligen i statsbidrag.

Mer läsning

Annons